Будь-яка кухня – великий простір для зберігання, який ділиться на кілька основних зон: відкриті та закриті полиці, холодильник і морозильна камера. Про те, які продукти можна та потрібно зберігати на полицях – розповімо в нашому матеріалі.

Как хранить продукты на кухне #1 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Будь-яка кухня – великий простір для зберігання, який ділиться на кілька основних зон: відкриті та закриті полиці, холодильник і морозильна камера. Про те, які продукти можна та потрібно зберігати на полицях – розповімо в нашому матеріалі.

Відкриті кухонні полиці

У відкритому просторі на кухні часто зберігають всі підряд, забуваючи про те, як впливають на продукти сонячне світло та температура. Ми склали перелік продуктів, які відмінно зберігаються без холодильника.

Цибуля та часник. Ця парочка чудово зберігається на відкритих полицях. Головне вибирати прохолодну частину кухні, яка добре провітрюється, інакше вони швидко засохнуть або почнуть гнити під впливом грибка.

Перекладіть цибулю й часник до картонної коробки (наприклад, з-під взуття, яку можна легко декорувати за допомогою фарби або паперу) або ж у велику миску і розмістіть на нижніх полицях кухні – там, як правило, прохолодніше. Не забувайте періодично перевіряти продукти та перемішувати їх.

Как хранить продукты на кухне #2 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Мед. Його краще не зберігати в холодильнику, там він швидше зацукровується. Його стихія – відкриті та закриті полиці.

Чай, кава та прянощі. Для зберігання цих продуктів головне – герметична тара. Краще купувати прянощі, чай та каву в невеликій кількості, інакше вони швидко втратять свій смак і аромат. Щоб цього не сталося, коли розкрили упаковання пересипте його вміст в скляні або жерстяні банки з кришкою, що щільно закривається. Можна придбати готовий набір банок або ж використовувати баночки з-під варення та іншої консервації.

Корисна порада: не варто купувати прянощі та чаї на вагу, особливо на вуличних лотках. Невідомо скільки часу, за якої вологості та температури продавець зберігав товар.

Как хранить продукты на кухне #3 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Борошно, крупи, інші сипучі продукти. Зберігайте у вакуумному упакованні до моменту розкриття або ж в пластикових, скляних і жерстяних банках з герметичною кришкою або різьбленням.

Іноді всередині сипучих заводяться жуки та інші комахи. Щоб цього уникнути, не купуйте продукти на вагу в великих мішках, борошно періодично просівайте, а крупи перебирайте.

Корисна порада: убезпечити себе від незваної живності допоможе вакууматор. Це незамінний прилад для заморозки та зберігання продуктів. У вакуумному пакеті точно не заведуться  жодні жуки або міль.

Как хранить продукты на кухне #4 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Цукор і цукрова пудра. Для цих продуктів небезпечна волога, тому зберігайте їх у герметичних банках. Найбільше зайву вологість не любить тростинний цукор. Він дуже швидко її вбирає та перетворюється на камінь.

Картопля, морква, буряк, гарбуз. Ці овочі зберігаються довше й краще за інші, тому їх легко зберігати при кімнатній температурі в тканинних мішечках, коробці, ящику або контейнері з кришкою. Миті овочі краще зберігати в холодильнику в пластиковому контейнері або ж в пакеті, щоб вони не зів'яли.

Как хранить продукты на кухне #5 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Закриті кухонні полиці

Закриті кухонні полиці підходять для зберігання тих продуктів, які бояться сонячного світла та люблять стабільну температуру зберігання.

Консерви. Закриті консерви чудово зберігаються на закритих полицях зі стабільною температурою. Як тільки банку відкрили, її вміст потрібно перекласти до скляної банки або пластикового контейнера і поставити до холодильника. Відкриті консерви зберігати в їх рідній жерстяній банці не можна. Після потрапляння повітря продукти та метал починають окислюватися.

Шоколад. Його краще зберігати при кімнатній температурі, адже в холодильнику на плитці з'являється білий наліт – результат виділення масла какао.

Как хранить продукты на кухне #6 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Оливкова та соняшникова олія. Сонячне світло негативно впливає на якість олії, тому правильним буде зберігати їх в темному місці.

У магазині вибирайте оливкову олію в темній скляній або жерстяній тарі, у такого продукту не зіпсується смак, навіть якщо він стояв на вітрині під прямими сонячними променями. Якщо переливаєте олію з великої ємності в меншу – беріть пляшку з темного скла. Якщо такої немає – просто пофарбуйте звичайну пляшку або декоруйте в техніці декупаж.

Важливий нюанс: лляна, кунжутна, олія розторопші, авокадо та волоського горіха досить швидко псується, тож їх краще зберігати в холодильнику.

Как хранить продукты на кухне #6 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Соуси (соєвий, солодкий чилі, гострий тощо) та сиропи. Закриті пляшки та банки зберігайте на закритих полицях в герметично закритих пляшках або ємностях. Згодом соуси можуть густіти, тож купуйте їх в невеликих об'ємах. Гірчицю, хрін, ткемалі, песто тощо після того, як розкрили вакуумне упакування, потрібно поставити до холодильника.

Горіхи. Горіхи краще купувати в шкаралупі, саме так вони краще зберігаються. Щоб в горіхах не завелися комахи, тримайте їх в герметичній тарі, а ще краще – у вакуумі. А ось чищені горіхи або насіння зберігайте у холодильнику, щоб не зіпсувалися. Особливо це стосується дорогих кедрових горіхів – через великий вміст олії вони швидко псуються при кімнатній температурі.

Хліб. На закритих полицях хліб найкраще зберігати в хлібниці або паперових пакетах. У пластикових ємностях хліб швидко втратить хрустку скоринку та може запліснявіти. Термін зберігання – не більше 1-2 днів. У холодильнику крохмаль, що міститься в хлібі, почне швидко кристалізуватися та черствіти.

Якщо потрібно зберегти хліб надовго, найкращим рішенням буде морозилка. Наріжте хліб заздалегідь на порційні шматочки, загорніть в харчову плівку або фольгу та відправляйте до морозилки. За необхідності просто розігрійте хліб в тостері або духовці.

Как хранить продукты на кухне #6 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

І наостанок кулінарний бонус: рецепт смачної грибної закуски та тосканського овочевого рагу.

Брускета з грибами та часниковим хлібом

Ця проста італійська закуска з грибів – ідеальне блюдо для перекусу прохолодним осіннім днем.

Для 2-х порцій знадобиться:

  • 2 скибочки хліба;
  • 2 білих гриби (можна взяти будь-які, але найсмачніше буде з білими);
  • зубчик часнику;
  • 1 ст.л. рубаної зелені петрушки;
  • 2 ст.л. білого вина;
  • 2 ст.л. оливкової олії;
  • щіпка сухого перцю чилі;
  • сіль та перець до смаку.

Хліб підсушити на грилі, в тостері або духовці та натерти зубчиком часнику. Гриби нарізати та обсмажити на оливковій олії в сковороді до золотистого кольору. Додати петрушку, сіль, перець чилі та готувати ще хвилину.

Влити вино та через 30 секунд прибрати з вогню. Викласти гриби на хліб, поливаючи соком, який залишився в сковороді, та подавати на стіл.

Как хранить продукты на кухне #6 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Тосканське рагу з кабачків

Для цього ідеального овочевого рагу на 4 порції знадобиться:

  • 600 г молодих кабачків;
  • 1 червона цибулина;
  • 1 стебло селери;
  • 1 морква;
  • 2 зубчики часнику;
  • 100 г томатного пюре (зверніть увагу – потрібна не паста, а пюре з томатів у власному соку);
  • 10 листків базиліка;
  • кілька гілочок петрушки;
  • 2-3 ст.л. оливкової олії;
  • сіль і перець;
  • 50 мл білого вина.

Кабачки нарізати кубиками в 1 см за допомогою комбайна або вручну. Подрібнити цибулю, часник, селеру та моркву в блендері.

У каструлі з товстим дном розігріти олію, додати всі овочі та смажити помішуючи 3-4 хвилини.

Додати томати, вино, сіль, перець, базилік і петрушку, влити 1/2 склянки води і готувати ще 4 хвилини. Зменшити вогонь, накрити кришкою і тушкувати 20 хвилин.

Готове рагу розкласти по тарілках, прикрасити листком свіжого базиліка і подавати на стіл зі свіжим хлібом.

Как хранить продукты на кухне #6 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Сподіваємося, що наш матеріал допоможе розібратися, що і де зберігати на кухні, та бажаємо смачного!

Автор: Едуард Насиров, гастро-експерт і фуд-стиліст, автор кулінарного блогу Happyfood