Каталог товарів
Київ
UA

Як вибрати духовку

Щоб регулярно радіти смаку ароматного соковитого м'яса або ніжних овочів з хрусткою скоринкою, важливо правильно вибрати духовку. На які параметри варто обов'язково звернути увагу – читайте в нашому матеріалі.

Как выбрать духовку #1 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Щоб регулярно радіти смаку ароматного соковитого м'яса або ніжних овочів із хрусткою скоринкою, важливо правильно вибрати духовку. На які параметри варто обов'язково звернути увагу – читайте в нашому матеріалі.

Як вибрати газову духовку

Зараз на ринку представлено два типи духових шаф: газові моделі та електричні. Складно однозначно відповісти на запитання, який тип духовок краще, адже все залежить від будівельників, які підключають будинок тільки до газу або електрики. Але є кілька важливих аспектів, які впливають на вибір газової духовки:

  • термін служби газових пальників довше, ніж ТЕНів, але у газових духовках складно виставити точну температуру;
  • газ горить у невеликому та щільно закритому просторі, і продукти його згоряння потрапляють на їжу;
  • газові пальники розташовані тільки внизу, а в електричних моделях нагрівальні елементи є і знизу, і зверху, а в деяких ще позаду. Це зводить до мінімуму ситуації, коли верх сирий, а низ згорів.
id-6054348

Необхідний мінімум газової духовки: система контролю горіння газу та електрозапалювання. Електрозапалювання потрібно, щоб у газових духовках запалити вогонь за допомогою електричної іскри. Воно буває автоматичним, коли потрібно повернути перемикач, або механічним, коли для запалення потрібно натиснути ще й спеціальну кнопку.

Газ-контроль – система безпеки газової духовки, яка автоматично припиняє подачу газу, якщо полум'я з якихось причин згасає.

Как выбрать духовку #2 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

У газової духовки Kaiser EG 6345 ElfEm є вертел, газ-контроль, таймер та електрозапалювання

Як вибрати електричну духовку

Електричних духовок на ринку набагато більше, і головний параметр їх вибору – потужність. Чому важливо звертати увагу на потужність електродуховки?

  • Безпека. У будинках з електричними плитами проводка розрахована на високу потужність, а в газифікованих будівлях, особливо зі старою проводкою, цей параметр критичний. Ідеальне рішення для мешканців старих будинків – провести окрему електричну лінію для підключення електричних плити та духовки.
  • Від потужності духовки залежить швидкість приготування їжі. Електрична духовка прогрівається повільніше, ніж газова, тому чим вище показник потужності, тим краще.
  • Чим потужніша духовка, тим більше вона споживає електрики. Випускаються моделі 4-х класів: найекономніший А++, потім А+, А та В.

Вибираємо об'єм духовки

Від об'єму духовки залежить, як багато місця вона займатиме на кухні, і скільки продуктів зможе приготувати за один раз. Наприклад, невеликі моделі об'ємом до 40 літрів не витрачають багато електроенергії, але їхню ціну складно назвати бюджетною, адже найчастіше це продукція німецьких компаній першого ешелону.

Духовки об'ємом 41-60 літрів – стандартні моделі заввишки 55-60 см та завширшки 55-60 см, найчастіше у них клас енергоспоживання А.

id-24068895

Пристрої на 60 літрів і більше розраховані на великі родини та повною мірою виправдовують свою назву – духові шафи.

Щоб підтримувати задану температуру, великій духовці потрібно більше електроенергії. Тому серед об'ємних духовок більше моделей, яким потрібно від 3 кВт потужності.

Как выбрать духовку #3 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

У вбудованої електричної духовки Electrolux EOF3H00BX об'єм 65 л, клас енергоспоживання А. Модель вкрита міцною емаллю легкого очищення, має 7 режимів нагріву, є гриль, конвекція, підсвічування та сенсорні кнопки для вибору часу приготування їжі на електронному таймері

Вибираємо дверцята духовки

Найчастіше у духовки відкидні дверцята – традиційний формат, коли вони відкриваються, відкидаючись вниз. Зрідка, але бувають моделі з навісними дверцятами – вона кріпиться з лівого або з правого боку та відкривається як у холодильників. Така модель буде зручнішою, якщо ви плануєте вбудувати духовку в кухонні меблі на рівні грудей.

Є висувні моделі, коли решітки, листи та піддони фіксуються на дверцятах і автоматично висуваються разом із ними. У таких духовках деко не потрібно виймати руками, щоб полити або змастити страву під час приготування.

id-24068895

Під час вибору моделі звертайте увагу на кількість скла у дверцятах духовки. Класичний, але застарілий варіант – дверцята з одним склом. У сучасних духовок у дверцятах подвійне, а іноді навіть потрійне скло, завдяки чому її зовнішня поверхня практично не нагрівається, а тепло всередині добре зберігається.

У деяких моделях у дверцятах вбудований вентилятор охолодження. Він проганяє прохолодне повітря крізь порожнини по периметру корпусу духовки, щоб не нагрівалася вона сама, а також меблі та електроніка навколо.

Как выбрать духовку #4 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

У електричної духовки Gorenje BSA6747A04X об'єм 65 л, потужність 2,09 кВт, відкидні дверцята, традиційний метод очищення, клас енергоспоживання А, є гриль, конвекція та функція розморожування

Вибираємо основні функції духовки

Гриль – електричний нагрівальний елемент, розташований зверху, рідше на задній стінці. З його допомогою їжа швидше запікається зовні, саме так виходить апетитна хрумка скоринка. У деяких моделях є гриль Vario, у якого можна варіювати площу нагріву.

Вертел – ідеальний компаньйон для гриля. Він обертається за допомогою електроприводу, щоб великі шматки м'яса або тушки птахів приготувалися рівномірно.

Конвекція – вентилятор для забезпечення циркуляції гарячого повітря усередині духовки. Ця функція допомагає продукту рівномірно нагріватись, і для цього не потрібно переставляти деко.

Деякі моделі духовок мають подвійну конвекцію, коли два конвектори, розташовані один під одним, ефективно розподіляють гаряче повітря всередині духовки. З подвійною конвекцією зручно готувати одразу на двох листах – кожен вентилятор обдуватиме свою страву.

Є духовки, в яких окрім запікання можна розморожувати продукти. Під час роботи температура підтримується на рівні 30°С і вмикається обдув. Електричні духовки у цьому режимі економічно витрачають електроенергію.

Шанувальники домашньої випічки оцінять духовки зі спеціальним режимом «Піца». У цьому режимі духовка створює ідеальні умови для приготування страви: температура 200°С та рівномірне нагрівання. Трохи часу – і у вас на столі добре пропечена піца з розплавленим сиром.

Іноді виробники випускають комбайни, в яких поєднуються функціональність духовки та інших кухонних пристроїв. Наприклад, є духовки з функціями мікрохвильової печі або пароварки.

id-17146975

Є духовки, в яких можна приготувати дві різні страви одночасно. Наприклад, у бренду Samsung ці моделі називають Dual Cook.

Такі духовки мають спеціальну перегородку, завдяки якій усередині можна одночасно запікати форель і яблучний пиріг. При цьому запахи не змішуються, а температура та час приготування виставляються для кожного з них окремо. Такі духовки заощаджують до 40% часу та до 33% електроенергії в порівнянні зі звичайними моделями.

Как выбрать духовку #5 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

У електричної духовки Bosch HNG6764B6 об'єм 67 л, 14 режимів роботи, є функція гриля, НВЧ та пароварки

Вибираємо метод очищення духовки

Мало хто любить чистити духовку, тому інженери прагнуть полегшити цей неприємний процес. Традиційний спосіб – покрити внутрішню поверхню міцною емаллю. Тоді духовку можна буде мити та акуратно чистити абразивними засобами. Це практичне рішення, але залишається дуже багато ручної праці.

Каталітичний спосіб очищення – стінки духовки покриваються спеціальною емаллю, у складі якої є спеціальні речовини, які розщеплюють жир під час приготування їжі. Власникам таких моделей залишається лише періодично чистити поверхні від продуктів розпаду. На жаль, у процесі експлуатації духовки речовина-каталізатор повільно витрачається. І за кілька років, залежно від інтенсивності використання, покриття втрачає свої властивості – панелі доводиться міняти на нові. Це стандартна сервісна процедура, яка в деяких моделях може замінити панелі самостійно.

Піроліз – максимально зручний спосіб для тих, хто не любить ручну працю. Для очищення духовка нагрівається до дуже високої температури набагато вище, ніж під час готування. В результаті жир і бруд просто згоряють, і все, що потрібно – витерти попіл вологою ганчіркою.

Мінуси цього способу теж є:

  • Вартість моделі. Для виготовлення панелей виробнику потрібні дорожчі матеріали, щоб уникнути деформації через високу температуру та для їхньої термоізоляції.
  • Вартість очищення. Кожен цикл очищення власнику доведеться сплачувати, адже для нагрівання потрібна електроенергія.
  • Додаткове підключення. При згорянні утворюється дим, його треба відводити з духовки, а не випускати на кухню через дверцята. Це означає, що пристрій необхідно підключити до вентиляційного каналу.

Гідролізний спосіб очищення – у деко наливають воду з розведеним мийним засобом, ставлять у духовку та нагрівають до 90°С, щоб вода почала випаровуватися. Частинки мийного засобу випаровуються разом із водою та взаємодіють зі стінками духовки. Через 30-40 хвилин такої взаємодії залишається лише вимкнути духовку, дати їй трохи охолонути та протерти зсередини губкою.

id-16743139

Переваги такого способу очищення: гідроліз менш енергоємний, він дешевший ніж піроліз, для очищення непотрібні дорогі матеріали, тому ціна духовки не буде високою.

На жаль, гідроліз не завжди справляється з сильно засохлим жиром або залишками їжі, які міцно прилипли до стін – очищати їх доведеться вручну. Тому, якщо духовка забруднилася, з гідролізним чищенням краще не затягувати, потім бруду буде складно позбутися.

Как выбрать духовку #6 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

У електричної духовки Gorenje BO76SYW об'єм 71 л, піролітичне емалеве покриття SilverMatte, на внутрішніх стінках дротяні знімні та телескопічні напрямні, 10 режимів нагріву, дверцята з тришаровим склопакетом дають хорошу термоізоляцію

Вибираємо технологічні можливості

Термощуп (термозонд) – металевий датчик температури, схожий на голку. Він допоможе визначити, чи готове м'ясо, причому його не потрібно діставати з духовки. Термощуп стане в пригоді під час запікання великих шматків: якщо вставити його в м'ясо та встановити потрібну температуру в центрі шматка, досягнувши її, духовка відключиться автоматично.

Захисне автовідключення допоможе уникнути лиха, якщо ви забули вимкнути духовку. Функція спрацьовує, коли духовка тривалий час працює, температура не змінюється, а таймер не встановлений. Час, через який духовка вимкнеться, залежить від встановленої температури.

Жирові фільтри встановлюються в духовку перед вентилятором конвекції. Вони запобігають забрудненню вентилятора і продовжують термін його служби. Найчастіше це кругла деталь із нержавіючої сталі з перфорацією.

id-4548292

Завдяки функції захисту від дітей малюк не зможе сам ввімкнути духовку або змінити встановлену програму. Система електронного блокування реалізується по-різному: вмикається та вимикається, якщо одночасно натиснути певні клавіші на панелі керування, деякі моделі у дверцятах мають справжній маленький замок.

Телескопічні напрямні – висувні рейки, завдяки яким листи висуваються одночасно з відкриттям дверцят духовки. З їх допомогою зручно та безпечно діставати страву та перевіряти ступінь її готовності.

Как выбрать духовку #7 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

У електричній духовці Siemens HN678G4S1 об'єм 67 л, 14 режимів роботи, є функція гриля, конвекції, мікрохвильової печі та пароварки

На що ще звернути увагу при виборі духовки

Розмір. Духовку, як і іншу техніку, що вбудовується, краще купити до того, як замовляти або купувати кухонні меблі. Хоча стандарти є, але їх багато, тому краще перестрахуватися. Розміри ніші чітко вказані у документації до кожної моделі. У стандартних духовок висота та ширина 55-60 см. Але є вузькі та компактні моделі з шириною та висотою до 40-45 см.

Розміщення. Всі сучасні моделі духовок вбудовані, тому немає сенсу шукати, як вибрати саме вбудовану духовку, або яка вбудована духовка краще за газову або електричну. Просто заходьте у каталог духовок на Хотлайн та вибирайте модель з потрібними параметрами.

Автоматизація. Сучасна духовка – високотехнологічний продукт, часто всередині духових шаф не лише термостат, а й мікрокомп'ютер, який задає програму та контролює весь процес приготування. У деяких моделях час попередньо встановлених програм автоматично змінюється залежно від ваги продуктів, яка вказується з панелі керування. Не рідкість духовки із сенсорним РК-екраном та інтерфейсом USB. На дисплеї зручно відстежувати введені команди та іншу потрібну інформацію, а у режимі відпочинку вони працюють як фоторамка та пропонують власникам нові рецепти.

Режим роботи. У духовки може бути від 1 до 17 режимів роботи. Це різні комбінації інтенсивності та площі нагрівальних елементів, в діапазоні від 50°С до 275°С.

Перемикачі. Бувають поворотні, утоплювані та сенсорні. Поворотні – звичайні ручки, що обертаються. Утоплювані в робочому положенні втиснуті в панель управління, їх положення складніше випадково змінити. Сенсорні перемикачі найчастіше виконані як кнопки. За ними легше доглядати, але складніше лагодити, якщо електроніка вийде з ладу.

id-5821575

Таймер. Буває автоматичний та звуковий. Таймер з автоматичним вимкненням у встановлений час сам вимкне духову шафу. Звуковий таймер лише подасть звуковий сигнал, а вимкнути духовку доведеться самостійно.

Функція швидкого нагріву. Допоможе дуже швидко нагріти духовку до потрібної температури, після чого вона автоматично перемикається на вибраний вид нагріву та задану температуру.

Как выбрать духовку #8 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

У електричної духовки Whirlpool AKZM 8420 IX об'єм 73 л, клас енергоефективності А+, гідролітична система очищення, завдяки системі Cook3 можна готувати до 3-х страв одночасно без змішування запахів

Сподіваємося, що наш гід допоможе вам у виборі духовки, та бажаємо вдалих покупок з Хотлайн!

Автори: Юрій Шепелєв, Роман Мельниченко

Як вибрати Духовки
Коментарі (0)

‌Вас може зацікавити