Каталог товарів
Київ
UA

Як вибрати кухонний ніж

Без ножів на кухні не обійтись. Вони допоможуть почистити овочі, нарізати м'ясо, видалити серединку яблука тощо. Але що краще вибрати – один ніж чи набір, сталеве лезо чи модну кераміку? Відповіді на всі запитання – у нашому матеріалі.

Как выбрать кухонный нож #1 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Без кухонних ножів на кухні не обійтись. Вони допоможуть почистити овочі, нарізати м'ясо, видалити серединку яблука тощо. Але що краще вибрати – один ніж чи набір, сталеве лезо чи модну кераміку? Відповіді на всі запитання – у нашому матеріалі.

Купити один кухонний ніж чи набір?

Універсальної відповіді тут немає. Готовий набір кухонних ножів це зручно – достатньо заплатити один раз і отримуєш все зразу.

Зазвичай у комплект входить:

Ще один плюс придбання набору кухонних ножів – єдність стилю всіх елементів: однакове оздоблення ручки, сталь лез ножа, єдиний стиль оздоблення підставки та декору.

Крім того, можна не сумніватися, що точило з набору підходить саме під той сорт сталі, з якого виготовлені ножі.

id-14790551

Але якщо вам не потрібен набір, можна просто купити кухонний ніж в одному екземплярі.

За інших рівних умов (виробник, якість) – це точно буде дешевше.

А на заощаджені гроші можна вибрати ще 1-2 ножі, які потрібні для конкретної операції, наприклад ніж для сиру.

Как выбрать кухонный нож #2 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

У наборі Tramontina Plenus 7 ножів з лезами з нержавіючої сталі та різноколірними ручками з поліпропілену та ножиці

Вибираємо матеріал леза ножа

Пластик. Як правило, ножі з пластиковим лезом призначені для рідкісних специфічних операцій: чищення ківі або грейпфрута, нарізання огірка спіраллю тощо.

Сталь. Звичний сталевий кухонний ніж відомий вже сотні років, проте, як і раніше, актуальний і вдосконалюється щодня.

Ще кілька сотень років тому його виготовляли зі сталі із високим вмістом вуглецю.

Лезо такого ножа виходило гострим, твердим і довго не тупилося. Але було схильне до корозії, через що ставало темно-сіро-коричневим, а його окислення могло привносити «нотки заліза» у смак їжі.

Потім з'явився кухонний ніж із нержавіючої сталі, яка зазвичай містила близько 13-16% хрому у своєму складі.

Такий ніж не іржавів, але сама сталь була м'якшою. Через це ніж був не дуже гострий, швидше тупився, а його товсту ріжучу кромку потрібно було частіше заточувати.

Та ножі з нержавіючої сталі – Stainless Steel, практично перемогли у боротьбі з ножами з вуглецевої сталі – Carbon Steel.

А все через простоту експлуатації – їх можна мити, вони не бояться іржі та легко заточуються.

Один із найсучасніших способів заточування – лазер. Ножі з лазерним заточуванням легко впізнати за дрібними насічками на різальному полотні, через які він довго залишається гострим.

Кераміка. Однак вуглець так просто не відступив, а повернувся у новому вигляді – як керамічний кухонний ніж.

Ніж з кераміки містить хімічний елемент кремній (Si), який утворює міцні кристалічні ґрати.

У таблиці Менделєєва кремній – найближчий родич вуглецю (C), з аналогічною головною характеристикою – високою твердістю.

Під час обробки високою температурою отримуємо їх поєднання – карбід кремнію, головна особливість якого.. звичайно ж, надзвичайна твердість.

Саме вона – головна перевага карбонових ножів, а ще гостра різальна кромка, яка практично не тупиться з часом, та повна відсутність корозії.

id-17147413

Звичайно при інтенсивному використанні в кафе або ресторані такий ніж може затупитися, але в домашніх умовах він гарантовано прослужить довгі роки.

Мінус такого ножа – крихкість: при падінні він може тріснути або розламатися навпіл, при спробі перерізати кістку може відколотися шматочок ріжучої кромки тощо.

Как выбрать кухонный нож #3 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

У наборі BergHOFF Quadra Duo 5 ножів, ножиці та підставка. Леза ножів із високоякісної нержавіючої сталі марки X30Cr13 та заточені вручну. Ручки виконані з ABS пластику чорного кольору, приєднані до леза трьома заклепками

Який ніж потрібен?

Тож, які ножі потрібні на кухні?

Перший і головний – універсальний кухонний ніж. При певній вправності їм можна робити безліч операцій: чистити овочі, обробляти м'ясо, різати хліб.

У такого ножа універсальні розміри та геометричні параметри: лезо довжиною 20-30 см, середня ширина, досить гострий носик та зручна ручка.

Частково під подібний опис підходять інші моделі:

Ці ножі можуть відрізнятися за розмірами, геометрією леза, носика, різальною кромкою. Але все одно вони досить універсальні та використовуються приблизно 80% часу роботи на кухні.

Є спеціалізовані ножі, створені для певних операцій.

У ножа для хліба зубчики на кромці, завдяки яким можна прорізати тверде зовнішнє покриття, не пом'явши м'яку серцевину.

Крім м'якої булки та батона, такий ніж добре впорається з помідором – таким чином, він може бути універсальним.

Ніж для видалення м'яса з кістки виділяється коротким лезом із дуже гострим носиком, завдяки чому дуже маневровий, працювати їм можна швидко та легко.

Ніж для чищення овочів та фруктів зовні нагадує одноразову бритву та діє схожим способом, зрізаючи тонкий шар шкірки з овочів чи фруктів. У таких моделей нерідко є висувний гострий носик, щоб видаляти серцевину з насінням.

Ніж для риби буває кількох видів:

  • Ніж для очищення риби від луски. Це навіть не традиційний ніж, а «бритва» або насадка-щітка із зубцями.
  • Ніж для суші. Завдяки великому лезу, такий ніж досить міцний і важкий, він може перерізати м'ясо риби навіть з невеликими кісточками. На його широке лезо можна покласти шматочки риби під час приготування суші чи ролів, або вже готові суші чи роли – і постати перед гостями як кухар-професіонал.
  • Ніж для філе. Дуже гострий, з довгим, вузьким, тонким лезом, виготовлений зі спеціальної сталі. Він дозволяє нарізати тонкі шматочки філе, не розриваючи його та завдяки м'якій сталі приймає всі вигини риби.

Ніж для тонкого нарізання або ніж-слайсер використовують для нарізання м'яса, м'яких фруктів та овочів, грибів, сирів. Його характерна деталь – виступи біля різальної кромки, які не дозволяють м'ясу чи сиру прилипати до леза ножа та рватися.

Також спеціально, щоб різати тонкими та акуратними шматочками, був створений ніж для сиру.

Футуристичний зовнішній вигляд ножа пояснюється його функціональністю: широке лезо дозволяє нарізати великі шматки, отвори в лезі не дають прилипати до нього сиру, а подвійний носик можна використовувати як вилку при перенесенні шматочків.

Наступний спеціалізований тип ножа – це навіть не ніж, а кухонна сокира. Велике лезо, тупий носик, велика вага – його покликання не нарізка продуктів, як рубання кісточок у м'ясі, твердих овочів.

id-24656584

І насамкінець японський ніж – щось середнє між універсальним ножем, сокиркою та ножем для оброблення риби: широке, але вкорочене лезо, злегка гострий ніс, зазвичай кругла в перерізі ручка, іноді є виступи на лезі.

Таким ножем зручно оперувати в компактному робочому просторі на маленькій кухні, обробляти рибу та різати філе, робити заготовки для суші та ролів.

Как выбрать кухонный нож #4 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

У наборі Berlinger Haus Black Rose Collection 1 універсальний кухонний ніж, 1 кухарський, 1 для чищення овочів, 1 для хліба та 2 японських ножі Santoku

Кухонний ніж: правила догляду

Мийка. Ножі не варто мити в посудомийній машині – краще робити це вручну та потім витирати насухо. Після такого догляду різальна кромка ножа майже не тупиться від ударів струменями води та не з'являється іржа, навіть крапкова.

Заточення. Ножам важливе правильне заточення. Наприклад, для японських ножів з твердої сталі потрібне заточення на водному камені, а для набору ножів ідеально підходить точило з їхнього комплекту з відповідною твердістю. Інакше можна не просто заточити ніж, а стесати його різальну кромку як напилком. Крім того, існує одно- та двостороннє заточування ножів – зверніть увагу і на це.

Ручка ножа. Сталева ручка міцна, але важка, чим порушує центрування. Пластикова ручка може розколотися, якщо лезо ножа встановлене без заклепок, а дерев'яна з часом гниє від дії води.

Що ж вибрати? Якість! Хороші, імениті виробники можуть зробити металеву ручку з легкого алюмінію, встановити міцну пластикову ручку та закріпити лезо ножа в ній заклепками та/або фіксувальним кільцем, або використати дерев'яну ручку, оброблену складами та лаками для герметизації.

id-22797243

Перша десятка популярних виробників навряд чи розчарує – шляхом природного відбору ринок сам обирає найкращих.

Так, серед лідерів можна відзначити ARCOS, BergHOFF, Tramontina, Victorinox та VINZER

Как выбрать кухонный нож #4 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

У наборі Fiskars Functional Form 5 ножів та підставка з бамбука та пластику

Сподіваємось, що наш матеріал допоміг вам визначитися з вибором, та бажаємо вигідних покупок з hotline.ua!

Автор: Роман Мельниченко

Як вибрати Ножі кухонні
Коментарі (0)

‌Вас може зацікавити