Щоб випічка вийшла смачною, корисною та красивою, багато залежить не тільки від рецепта та вміння кулінара, але й від посуду для запікання. Про те, який посуд для запікання потрібний, щоб готувати улюблені страви із задоволенням – розповідаємо у нашому матеріалі.
Для чого потрібний і який буває посуд для запікання
Посуд для запікання потрібний, щоб приготувати улюблену страву в духовці або мікрохвильовій печі.
Завдяки термостійким якостям, продукти в ньому не підсмажуються, а запікаються без додаткових жирів, виходять соковитими та ароматними, зберігають більше корисних речовин.
Посуд для запікання буває різним за типом та призначенням.
Форми для запікання відрізняються зовні, за розміром і виготовляються з різних матеріалів. В них зручно готувати найрізноманітніші страви з м'яса, риби, грибів, овочів, фруктів, сиру тощо.
Любите побалувати себе, рідних та гостей домашніми тістечками, рулетами, печивом та іншими солодощами? Не обійтися без спеціальних форм для випічки.
Для випікання мафінів та великодніх солодощів теж є спеціальні форми із силікону, сталі та алюмінію.
Силікон – безпечний матеріал, такі форми не потрібно змащувати жиром, вироби в них пропікаються рівномірно та легко виймаються. Але не поспішайте виймати готову випічку з духовки – спочатку вона має охолонути. Силікон добре миється, такі форми можна використовувати в мікрохвильовій печі та для заморозки продуктів.
Бувають і одноразові форми з пергаментного паперу або фольги. Їх не потрібно мити після використання, а внутрішню поверхню паперових форм навіть не потрібно попередньо змащувати олією. Використовуючи форми для випічки з паперу, ставте їх на жорстку основу-підставку, наприклад, на деко.
Гусятниця у міських умовах чудово замінить казан. Завдяки значним розмірам в ній зручно тушити частинами і повністю птицю, м'ясо, рибу та овочі.
Добра жаровня незамінна для приготування різноманітних видів жаркого, лазаньї та запіканок.
У функціональній жароміцній каструлі з кришкою чудово вийде запечена свинина, яловичина та риба, плов, голубці та різні гарніри. Якщо готувати доводиться дійсно багато, або кожному необхідні різні страви, стане у пригоді набір жароміцних каструль, наприклад, з двох-трьох штук.
Кухонне деко – універсальний солдат. У ньому зручно готувати рибні та м'ясні другі страви, запікати картоплю, баклажани та кабачки, пекти пироги, коржі для тортів, сушити сухарі.
Для випічки та печива вибирайте деко з невисокими бортами, а ось для запікання рибних, м'ясних, овочевих страв, пирогів потрібні високі борти. Якщо шукаєте велике деко, вибирайте модель з товстою основою – вона менше деформуватиметься при тривалому використанні, особливо якщо зроблена з нержавіючої сталі.
Рамекін – спеціальний посуд із щільної кераміки для приготування суфле та крем-брюле. У такому посуді страва не підгоряє і не просідає, а циліндрична форма допомагає суфле не осісти.
Кокотниця – невеликий ківш з довгою ручкою, в якому можна смажити, варити і запікати. Завдяки своїй спеціальній формі та товщині стін з жароміцного металу або кераміки, це ідеальний посуд для приготування жульєну, овочевої запіканки під апетитною скоринкою або густого наваристого супу. Подавати страву на стіл зручно прямо в кокотниці – красиво та оригінально.
У наборі Con Brio CB-532 три сталеві роз'ємні форми для випічки з антипригарним покриттям. Форми швидко і рівномірно нагріваються, вони міцні та довговічні
Вибираємо розмір та форму
Вибирайте розмір посуду з урахуванням кількості членів сім'ї – чим більше домочадців, тим більше потрібно приготувати їжі, щоб їх нагодувати, і тим більшою має бути ємність.
Але й у маленьких порційних формах готувати зручно та практично. А ще з їхньою допомогою легко створити затишну атмосферу ресторану або кафе прямо на кухні.
За формою посуд для запікання найчастіше буває прямокутним, круглим або квадратним – саме таку зручно ставити в духовку або зберігати в холодильнику.
Але є й овальні ємності, посуд у формі фігурок і звірят, і навіть у формі серця – знахідка для романтичної вечері.
Вибираємо матеріал
Сучасні ємності для запікання роблять із різних матеріалів, у кожного з них є свої особливості, плюси та мінуси.
Посуд з термостійкого скла підійде для використання в духовках, мікрохвильовій печі, на електричних і газових плитах з розсікачем вогню, в холодильниках і морозильних камерах. А ось на індукційних панелях у такому посуді готувати не можна через різке підвищення t°C.
Ємності з термостійкого скла прозорі – це допомагає спостерігати за приготуванням страви та не пропустити момент, коли вона почне пригоряти.
Такий посуд не взаємодіє з їжею, не вбирає запахи та легко миється. При цьому вона досить крихка та боїться різких температурних перепадів. Якісний скляний посуд має бути ідеально гладким і без бульбашок повітря.
Керамічні (порцелянові) вироби підходять для томлення, повільного тушіння та запікання страв у власному соку, без додавання олії. У такому посуді їжа не пересушується, максимально зберігає свої корисні речовини та вітаміни, довше залишається теплою. Як і скляні, керамічні ємності крихкі, в них не можна готувати на відкритому вогні та індукційних плитах.
Чавунний посуд для запікання надійний, не деформується, стійкий до подряпин, не боїться жорстких металевих мочалок і абразивних миючих засобів, рівномірно нагрівається, завдяки чому їжа не підгорятиме або не залишатиметься сирою, поступово віддає тепло та повільно остигає.
Такі ємності потрібні для страв, які готуються довго: плов, тушковане м'ясо, птах тощо. Згодом, завдяки регулярному просочуванню олією, антипригарні властивості чавунного посуду лише покращуються. Її мінус – велика вага та схильність до утворення іржі.
Алюмінієвий кухонний посуд дешевий, легкий, з гарною теплопровідністю, довговічний і простий у догляді. Він швидко нагрівається та підходить практично для всіх типів теплової обробки продуктів.
Є й декілька «але»:
- у такому посуді не варто готувати кислотовмісні страви – соуси, кисіль тощо. Страва вступає в реакцію з алюмінієм, через що змінюється смак, запах та колір приготовленої їжі;
- велика можливість підгоряння;
- за міцністю алюміній поступається іншим металам, наприклад, чавуну та сталі.
Сталеві деко, каструлі, жаровні та гусятниці екологічні, міцні та надійні. Їх можна ставити в дуже розігріту духовку, чого не зробиш із керамічними та скляними ємностями.
Проблема пригорання легко вирішується за допомогою антипригарного покриття. Не використовуйте у догляді за сталевим посудом абразивні засоби, жорсткі губки та металеві щітки – це може зіпсувати її якість та зовнішній вигляд.
Силіконові форми практичні, зручні, недорогі, прості у догляді, бувають різних форм та кольорів. Такі ємності витримують як низькі, так і високі температури, продукти у них рівномірно пропікаються та легко виймаються.
Крім випічки силіконові форми підходять для заморожування, желе, шоколаду, морозива, розігріву напівфабрикатів і т.д. Але їх не можна ставити на газові та електричні конфорки, а для чищення забороняється застосовувати гострі та жорсткі предмети, агресивні розчини.
Корисні поради
Бажаєте побалувати себе та рідних найсмачнішими стравами з м'яса та птиці? Купуйте чавунний посуд.
Добре пропечені торти та пироги виходять у скляних ємностях.
Різні борошняні солодощі та холодні десерти найзручніше готувати в силіконових формах. Зручний бонус – хвилясті краї ємностей.
Для запікання овочів краще матеріалу, ніж кераміка не знайти.
Нікельоване, алюмінієве та сталеве кухонне приладдя не можна використовувати в мікрохвильовій печі.
Знімне дно/роз'ємна форма – практичне та зручне рішення, але нерідко такі ємності після певного часу починають протікати.
Посуд з антипригарним покриттям та кришкою допоможе без проблем приготувати улюблену страву.
Звертайте увагу на якість. Краще купити одну форму з довгим терміном служби, ніж кілька дешевих із сумнівними властивостями та ризиком для здоров'я.
Готуйте із задоволенням та будьте здорові!
Автор: Катерина Совєтова