Каталог товарів
Київ
UA

Як вибрати пательню

Гарна пательня має бути зручною та безпечною, щоб добре смажила й не підгоряла. Про те, як вибрати пательню для індукційної плити, і яка різниця між керамічним і тефлоновим покриттям – розповідаємо в нашому спеціальному матеріалі.

Гарна пательня має бути зручною та безпечною, щоб добре смажила й не підгоряла. Про те, як вибрати пательню для індукційної плити, і яка різниця між керамічним і тефлоновим покриттям – розповідаємо в нашому спеціальному матеріалі.

Вибираємо тип сковорідки

Звичайна пательня універсальна: у ній можна смажити та тушкувати овочі, рибу, м'ясо, готувати омлет. У такої сковорідки плоске дно, невеликі округлі боковини висотою 3-4 см і ручка збоку. Здебільшого вона виготовлена з алюмінію, рідше – з чавуну або нержавіючої сталі, зазвичай всередині є антипригарне покриття. Її можна використовувати з більшістю плит і варильних поверхонь: газових, електричних і склокерамічних.

Сковорода-гриль – спеціалізована модель, яка обсмажує продукти як на грилі завдяки спеціальному ребристому дну. Площа зіткнення поверхні пательні та продуктів мінімальна, тому на ній практично нічого не пригорає. Такі моделі зручно використовувати для обсмажування великих шматків м'яса або овочів. А ось дрібно натерта морква або цибуля проваляться між виступами сковорідки, підсмажити омлет або млинці теж не вийде.

У пательні для млинців плоске дно та дуже низькі боковини, щоб було зручніше підчіплювати млинець лопаткою. У таких моделей дно тонше, ніж у звичайних сковорідок, щоб тепло швидше передавалося від плити до тіста. А ось якщо спробувати підсмажити на ній овочі, вони можуть пригоріти. Зменшити кількість олії для смаження допоможе пательня з антипригарним покриттям, а з індикатором температури навіть перший млинець буде вдалим.

id-21653799

Сковорода «ВОК» – антипод млинцевої, у неї плоске маленьке дно та високі, до 5-8 см, боковини. Вона призначена для тушкування та томління, тут зручно готувати будь-яку страву родом з Південно-Східної Азії – локшину, смажений рис, рибу, овочі, шашлики в соусі. Чим більший діаметр сковороди ВОК – тим вона важча. Часто в комплекті є кришка, щоб утримувати тепло, і знімні ручки, щоб готувати в духовці.

Порційні сковороди бувають двох типів. У ємності діаметром 10-14 см зручно приготувати страву на одного – жодних зайвих продуктів і мити потім швидко. У порційних пательнях діаметром 20-26 см на дні 4-6 спеціальних поглиблень, в яких готуються невеликі млинці або оладки.

Как выбрать сковороду #2 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

У алюмінієвої пательні Tefal Unlimited G2550672 діаметр 28 см, зручна бакелітова ручка з отвором для підвішування. Модель всередині та зовні покрита матеріалом Titanium Anti-Scratch, що не містить PFOA, кадмій і свинець. Покриття міцне та безпечне, має антипригарні властивості. Товсте дно гарантує швидкий і рівномірний нагрів всієї площі, а індикатор Thermo-Signal змінює колір, чим температура стає оптимальною для початку готування

Вибираємо діаметр

Зазвичай у сковорідок скошена форма, тому діаметр їх дна менший за діаметр верхньої частини. Діаметр окружності верхньої частини важливий для підбору кришки, а розмір дна сковороди має відповідати розміру конфорки. Він може бути більше, але не менше, інакше конфорка перегріватиметься й швидше вийде з ладу.

Пательні середнього розміру з діаметром 24-28 см – універсальний формат для більшості завдань. Компактні моделі діаметром до 20 см підійдуть для сім'ї з двох осіб або епізодичного застосування. Зустрічаються і гіганти діаметром до 30 см і більше.

Вибираємо матеріал

Чавунна сковорода застосовується вже кілька століть, але популярні й сьогодні. Чавун відмінно вбирає тепло та повільно його віддає: таку сковороду потрібно сильніше гріти, але в ній можна не тільки смажити, а й тушити. Чавун доволі пористий сплав, який утворює природне антипригарне покриття, збираючи в пори жир з їжі. Завдяки цьому у продуктів на чавунній пательні менша площа безпосереднього контакту з гарячою поверхнею, отже менше ймовірність щось спалити.

Недоліки чавунних моделей:

  • чавун іржавіє, тому після використання пательні її треба мити та витирати насухо;
  • чавун важкий, регулярно підіймати та опускати пательню досить складно;
  • чавун твердий, але крихкий – під час падіння сковорода може розколотися.

Пательня з алюмінію легка, міцна, не боїться іржі та швидко нагрівається. Чим більше товщина дна та стінок такої сковорідки – тим краще. Алюмінієві пательні виготовляють методом лиття або штампування під пресом. Литі алюмінієві сковороди міцніші, а штамповані – дешевші. Їжа на алюмінієвій сковороді часто пригорає, тому краще купувати модель з антипригарним покриттям. Алюмінієвий сплав поступово розширюється від високої температури, тому дно сковорідки може вигнутися усередину або назовні. Щоб запобігти прогинанню деякі виробники випускають моделі зі спеціальним диском – важливий факт для власників сучасних електричних плит зі скляним покриттям конфорок.

Пательні з нержавіючої сталі з'явилися порівняно недавно й прийшли в кулінарію з медицини. Такі моделі стерильні, не виділяють шкідливих речовин, не бояться високої температури, легко миються і не важкі. Їх часто використовують на професійних кухнях.

id-24959541

Пательні зі сталі з емальованим покриттям не бояться подряпин, покриття не стирається з часом, але може відколюватися. Незахищена емаллю сталь буде окислюватися та іржавіти під час контакту з їжею і водою, тому зберігати в такій сковороді готові страви не варто.

Пательня з вуглецевої сталі міцна, безпечна, легко та швидко нагрівається. Вона легше чавунної, але досить важка. Сковорода з вуглецевої сталі легко іржавіє, тому її не можна мити в посудомийній машині та потрібно ретельно висушувати після використання.

Как выбрать сковороду #3 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Пательня ELA Flavoria (10197) виготовлена з нержавіючої сталі, з внутрішнім антипригарним покриттям. Стане у пригоді власникам усіх видів кухонних плит, навіть індукційних

Вибираємо покриття

Пательня з тефлоновим покриттям з'явилася досить давно, їжа в ній буквально ковзає, настільки вона гладка. У таких моделей гарні антипригарні властивості, жирне м'ясо можна готувати на практично сухій сковорідці, продукти не підгоряють в процесі приготування. Тефлонове покриття не любить металеві кухонні аксесуари. Від їх використання з часом на сковороді з'являються подряпини, через які при сильному нагріванні неякісний тефлон може виділяти в їжу шкідливі хімічні речовини.

Сковороди з керамічним антипригарним покриттям витримують нагрівання до 400-500 °С, не виділяють шкідливих хімічних речовин, покриття твердіше й не так боїться металевих лопаток. Але піддавати такий посуд різкому перепаду температури не варто, він цього не любить. У таких моделей відмінні антипригарні властивості, вони швидко та рівномірно нагріваються, під час смаження потрібно зовсім небагато олії.

Корисна порада: хочете смажити зовсім без олії, вибирайте сковороду з індикатором нагріву.

У пателень з мармуровим і гранітним покриттям схожі характеристики, найчастіше це тефлон з додаванням мармурової або гранітної крихти. У порівнянні з тефлоновим покриттям вони менш сприйнятливі до механічних пошкоджень, швидко нагріваються, рівномірно розподіляючи тепло по всій поверхні, і повільніше остигають.

id-25301423

Сковорідки з покриттям на основі оксиду титану найдовговічніші, зносостійкі та міцні. У таких моделей висока теплопровідність, вони моментально розігріваються та довго зберігають тепло, екологічні й безпечні для здоров'я, не бояться подряпин і пошкоджень, можна сміливо використовувати кухонне приладдя з металу.

Бувають пательні з іншими типами антипригарного покриття, нерідко це похідні від тефлонового або керамічного, і без нього. Це найчастіше сковороди з чавуну або нержавіючої сталі, рідше – з алюмінію.

Как выбрать сковороду #4 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

В алюмінієвої пательні Ringel Herbal (RG-1101-24/h/L) висота стінок 6 см, тому у ній зручно готувати страви з соусами. У моделі потовщене дно 4 мм, стінки 3 мм, надстійке тришарове антипригарне покриття, кришка з жароміцного скла, ергономічна знімна ручка з бакеліту, що не нагрівається, та інтегрована система дозування олії

Вибираємо кришку та ручки

Кришка для сковорідки найчастіше виготовлена зі скла – так зручніше спостерігати за тим, як готується їжа, рідше – з металу. Однак більшість сковорідок продаються без кришки в комплекті і її можна докупити окремо.

Також найчастіше у сковорідок незнімні ручки. Це зручно, якщо працювати тільки на варильній поверхні. Якщо плануєте запікати в сковороді в духовці, вибирайте моделі зі знімною ручкою. Важливо, щоб вона була термоізольована та з надійним кріпленням.

Вибираємо сумісність з плитою

id-13110032

Майже у всіх сучасних сковорідок плоске дно і вони підходять для газових і електричних плит. А ось власникам електричних плит зі склокерамічною поверхнею важливо звертати увагу на сумісність посуду. Зазвичай виробники вказують цю інформацію на етикетці.

В індукційних плитах процес подачі енергії і нагріву продуктів влаштований по-іншому – фактично плита лише передає енергію, а гріється вже дно сковороди або каструлі. Тому до них потрібно купувати спеціалізовані пательні для індукційних плит.

Как выбрать сковороду #5 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

У високої алюмінієвої сковороди ВОК VINZER Greblon Induction Line 89505 тришарове полімерне покриття Greblon С3 з високим рівнем стійкості до подряпин. Товщина стінок 1,8-2 мм, товщина дна 4,5 мм, в комплекті кришка з термостійкого скла. Модель сумісна з газовими, електричними, склокерамічними, галогеновими та індукційними плитами

Сподіваємося, наш гід покупця допоможе вам вибрати відмінну сковороду, і бажаємо вдалих покупок з Хотлайн!

Автор: Дем'янченко Віталій

Як вибрати Сковороди
Коментарі (0)

‌Вас може зацікавити