Каталог товарів
Київ
UA

Як вибрати витяжку для кухні

Кухонна витяжка відповідає за свіжість та чистоту повітря, яким ми дихаємо, але часто саме вона вибирається за залишковим принципом. Про те, як вибрати витяжку, та на які параметри важливо звертати увагу, розповідаємо у нашому матеріалі.

Как выбрать вытяжку #1 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Кухонна витяжка відповідає за свіжість та чистоту повітря, яким ми дихаємо, але часто саме вона вибирається за залишковим принципом. Про те, як вибрати витяжку, та на які параметри важливо звертати увагу, розповідаємо у нашому матеріалі.

Важливі параметри

Продуктивність. Якщо на кухні щось готується, повітря у приміщенні має повністю оновлюватися 10-12 разів на годину, тобто кожні 5 хвилин. Отже, продуктивність кухонної витяжки має перевищувати об'єм кухні в 10-12 разів.

Об'єм кухні розраховується за формулою «площу помножити на висоту стелі», а потім отримане число помножити на 10 або 12. У результаті: продуктивність витяжки, куб.м/год = (S х Н) х 12, де S – площа кухні, Н – висота стелі, а 12 – коефіцієнт оновлення повітря.

Крім номінального об'єму повітря, важливо враховувати, що приблизно 30% продуктивності витяжка втратить, коли повітря проходитиме крізь фільтри або довгим трубопроводом для відведення у вентиляцію. Тому до розрахованої за формулою продуктивності варто додати ще 1/3.

Так, для кухні площею 10 кв.м та зі стелею висотою 2,7 м потрібна витяжка продуктивністю трохи більш як 420 куб.м. Це найпопулярніша група – моделі з продуктивністю від 400 куб.м/год і вище. Є потужніші моделі з продуктивністю 700-999 та 1000 куб.м/год і вище. А очистити повітря у маленьких кухнях зможуть витяжки з невеликою продуктивністю.

Не хочете розбиратися з підрахунками? Скористайтеся фільтром за площею кухні: до 10 кв.м, до 17 кв.м, до 20 кв.м, до 28 кв.м і більше.

Ширина. Ширина витяжки має бути не меншою за ширину плити або варильної поверхні, інакше частина жиру та випарів осядуть на боковинах сусідніх тумбочок. А от якщо витяжка буде трохи ширшою за плиту або варильну поверхню – нічого страшного. Хіба що така модель може здаватися надто громіздкою, і зі збільшенням розмірів пропорційно зростатиме й ціна. Найпопулярніші витяжки шириною 600 мм та 900 мм. Є нестандартні моделі шириною 500 мм, 700 мм, 1 м та більше.

Как выбрать вытяжку #3 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Ширина витяжки має дорівнювати ширині плити або варильної поверхні. Тому перед покупкою попередньо виміряйте їх та визначтеся із шириною витяжки

Типи витяжок

Купольна витяжка – окрема конструкція, що зовні нагадує навіть не купол, а піраміду. Її широка нижня частина над плитою забирає повітря, а вузька верхня з отвором відводить його в загальну систему вентиляції оселі. Завдяки простій конструкції такі моделі працюють ефективно, але не без проблем. Купольна витяжка масивна на вигляд, виділяється в дизайні кухні, вимагає дуже багато місця, навколо каналу для відведення повітря складно організувати тумбочки.

Вбудована витяжка повністю ховається в шафку над плитою, зовні залишається невелика частина з кнопками управління та панель для забору повітря від плити. Компактна конструкція витяжки – це і плюс, і мінус. Так, у кухонній шафці залишиться достатньо місця для корисних дрібниць, але елементи витяжки (двигуни, насос, фільтри) досить невеликі, через що її не можна назвати потужною. Збільшити потужність допоможуть додаткові насоси та електромотори, але й ціна пристрою від цього зросте.

Важливий нюанс: розміри вбудованої витяжки обмежені розмірами дна шафки, які зазвичай менші, ніж площа стандартної варильної поверхні на 4 конфорки. Перед покупкою уточніть, чи покриває вибрана модель витяжки плиту або варильну поверхню.

Телескопічна витяжка також дуже компактна та малопомітна, всі основні її деталі та блоки заховані у шафці. Її головна відмінність – висувна (телескопічна) панель для забору повітря над плитою або варильною поверхнею. Смажите на кухні – висувайте панель, закінчили роботу та очищення повітря не потрібне – просто засуньте її назад. Ефективна конструкція, модель підходить для невеликих кухонь.

У пласкої витяжки всі вузли – двигун, насос, фільтри – зібрані в єдиному корпусі. Така модель встановлюється внизу кухонної шафки над плитою, причому не врізається в неї, а кріпиться до дна. Щоб зробити цю витяжку максимально непомітною у дизайні кухні, її корпус роблять дуже вузьким. Головна проблема такої моделі – низька потужність та ефективність роботи. За цими параметрами вона поступається моделям інших типів.

У похилої витяжки панель забору повітря розташована під косим кутом, завдяки чому є вільний доступ до плити. Адже коли над головою не нависає важка конструкція, працювати на кухні набагато зручніше. Це досить потужні моделі із низьким рівнем шуму. Їхня робоча поверхня не перекриває потік повітря від плити, а вловлює під час того, як він природним чином підіймається вгору вздовж робочої площини.

Т-подібна витяжка виконана у вигляді перевернутої літери «Т», де роль купола грає плоску основу з панеллю забору повітря.

У декоративної витяжки найчастіше незвичайна форма, вона зроблена з оригінальних та дорогих матеріалів: єдиний сталевий циліндр, скло з гравіюванням або малюнком.



Спосіб встановлення: на стіну або в шафку

Вбудовувані витяжки встановлюються всередину кухонної шафки, а підвісні кріпляться до її дна. У купольної витяжки та більшості її «споріднених типів» (наприклад, похилої) зазвичай настінне кріплення. Є моделі для встановлення в кутку кухні – кутова витяжка.

Є два незвичайні типи монтажу, яким потрібна особлива увага:

  • Острівна витяжка (або стельова) – підвішується на стелі та не примикає до стіни або шафок кухонного гарнітура. Тут важливо вдало сховати у стелі проводку та канал для відведення повітря. Зверніть увагу, це неможливо зробити на звичайній пласкій стелі – потрібні коробчасті конструкції або підвісна стеля.
  • Вбудована настільна витяжка. Корпус пристрою та всі робочі вузли приховані під стільницею позаду або збоку від варильної поверхні, над нею височить лише панель для забору повітря. Зручне та незвичайне рішення в умовах, коли стелі надто високі та поряд немає стіни для підвішування звичайної витяжки.

Важливий нюанс: обов'язково встановлюйте витяжку на тій висоті від поверхні плити або варильної поверхні, яка заявлена в інструкції. Якщо ці дані не вказані, то для орієнтира можна взяти висоту від 65 до 85 см для газової плити та від 47 до 70 см для електричної. Чим більша відстань між витяжкою та плитою – тим менше шансів пошкодити деталі витяжки температурою, однак і менша ефективність її роботи.



Як підібрати гофру для витяжки

Канали для відведення повітря від витяжки у вентиляцію будинку можна робити з пластикових коробів або гнучких гофрованих повітроводів. Пластикові короби стандартніші, а гофрована труба відрізняється за декількома параметрами: матеріал, розмір, колір, ціна, і важливо вибрати таку, яка підійде саме для вашої витяжки.

Найчастіше гофру виготовляють з оцинкованої або нержавіючої сталі, полівінілхлориду або алюмінію, є моделі з теплоізоляцією – для виведення на вулицю, та без. Є гофра, яка після розтягування повертається до первісного вигляду, а є така, якій потім буде складно надати початкової форми.

Головне правило вибору гофри для витяжки або пластикового короба – розмір каналу або діаметр повітроводу має бути не меншим ніж діаметр вихідного отвору у витяжці.

Корисна порада: коли будуєте пластиковий канал, підбирайте його геометрію так, щоб уникнути зайвих вигинів, а якщо вони є – робіть повороти за максимально можливим радіусом. Якщо для відведення повітря вибираєте гофру, звертайте увагу на товщину матеріалу стінок: занадто тонка фольга може неприємно шелестіти, коли по ній проходитиме повітря.



Куди витяжка витягує повітря

Витяжка з відведенням повітря забирає брудне повітря біля плити у загальну систему вентиляції будинку. Її переваги очевидні: у кухні залишається чисте повітря, без слідів гару або жиру, а конструкція пристрою максимально проста та надійна. Для роботи такої моделі в оселі має бути отвір загальної вентиляції, до якого потрібно буде прокласти додатковий канал від витяжки. Звичайно, прокачування повітря довгим каналом дещо зменшує продуктивність витяжки. Але саме тому ми додали 30% до її продуктивності, пам'ятаєте?

Зазвичай витяжки з відведенням повітря – купольні моделі, але повноцінно відводити повітря можуть і вбудовувані або підвісні витяжки. Головне, щоб був передбачений великий канал для виходу повітря, зазвичай це отвір діаметром 100-120 мм. Позаяк в цьому випадку чистота повітря, що видаляється, не відіграє принципової ролі, очищення проводиться тільки грубим фільтром і служить для того, щоб уберегти від засмічення мотор і лопаті витяжки.

Витяжка з рециркуляцією повітря забирає повітря на кухні, очищає його та повертає назад, тому в цих моделях важливий ступінь очищення. При покупці такої моделі звертайте увагу на їх фільтри: потрібен не тільки жировий для грубого очищення, але й вугільний для максимального очищення та абсорбції різноманітних запахів. Фільтри необхідно регулярно чистити та/або міняти, а якщо цього не робити, то замість чистого повітря кухня буде наповнюватися лише шумами.

Багато моделей працюють у двох режимах: як витяжка з рециркуляцією та як проточна витяжка з відведенням повітря. Потрібний режим легко встановити, якщо перекрити заслонки та встановити або видалити вугільні фільтри.

Важливий нюанс: що менше рівень шуму витяжки – то менше втомлюватиметься людина, яка готуватиме. Прийнятний рівень шуму – близько 50-60 дБ, але сьогодні вже є тихіші моделі, тоді як потужні витяжки цілком очікувано працюють гучніше.

Как выбрать вытяжку #4 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Фільтри – наше все

Фільтри – один з основних елементів витяжки, особливо якщо йдеться про модель із рециркуляцією. Існують фільтри двох типів: грубого очищення або жирові та тонкого очищення або вугільні. Фільтр грубого очищення видаляє з повітря жир, частинки кіптяви та сажі. Завдяки його роботі мотор та лопаті витяжки захищені від забруднень і служать довше. Такий фільтр є у витяжці будь-якого типу.

Якщо фільтр грубого очищення виготовляють із металу у вигляді перфорованого листа або дрібної сітки – він багаторазовий. Приблизно 1 раз на 3-6 місяців його необхідно промивати водою з порошком, милом або засобом для миття посуду, а потім можна встановлювати назад.

Є фільтри грубого очищення з волокон, зазвичай паперові. Вони одноразові, їх потрібно міняти у міру забруднення через 6 місяців. Тут важливо визначиться, що важливіше – періодично очищати фільтр і використовувати його далі (економія грошей) або простота заміни фільтра на шкоду домашньому бюджету.

Как выбрать вытяжку #13 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Вугільний фільтр – обов'язковий аксесуар для рециркуляції повітря на кухні

Фільтр тонкого очищення використовується лише у витяжках із рециркуляцією. Кухонна витяжка з вугільним фільтром забезпечує максимально можливе очищення повітря завдяки двоступеневій системі фільтрації: спочатку фільтр грубого очищення видаляє жир і кіптяву, потім фільтр тонкого очищення справляється з неприємними запахами та найдрібнішими частинками пилу.

Вугільні фільтри неможливо обслуговувати або промивати – тільки міняти. Зазвичай термін заміни вугільного фільтра 3-6 місяців. Якщо вугільний фільтр довго не змінювати, то згодом він забивається дедалі сильніше, і продуктивність витяжки падає до 50%.

Деякі моделі постачаються в комплекті з вугільними фільтрами, хоча витяжка готується під роботу на видалення повітря, а не на рециркуляцію. У такому разі їх краще зняти, щоб покращити продуктивність роботи. Адже загальному каналу вентиляції в оселі не важливо, яке повітря в нього потрапляє, а мотор та лопаті витяжки захищені від жиру та кіптяви завдяки металевому фільтру грубого очищення.

До речі, тут можна знайти не лише фільтри, а й інші аксесуари для кухонної витяжки.

Управління, підсвічування та інші особливості витяжки

Режим роботи. Майже всі кухонні витяжки мають кілька режимів роботи, які відрізняються потужністю двигуна та продуктивністю перекачування повітря. Регулювання потужності дозволяє не лише зменшити навантаження на мотор, та й скоротити рівень шуму від роботи. У найсучасніших моделей сенсорне керування, у простіших витяжок кнопкове, клавішне або регулювання повзунком.

Сучасні витяжки з електронним управлінням мають багато корисних додаткових функцій:

  • автоматично вмикається освітлення, коли наближається людина;
  • з початком приготування їжі автоматично вмикається витяжка;
  • є індикатор засмічення фільтра;
  • залишковий хід – для кращої вентиляції кухні витяжка працює ще кілька хвилин після вимкнення;
  • інтервальне включення – включається автоматично у певний час, щоб на кухні завжди було свіже повітря;
  • пульт ДК.

Підсвічування. Ще один важливий момент – підсвічування робочого місця над плитою або варильною поверхнею. Логічно вбудовувати підсвічування у витяжку, але зазвичай лампи встановлюють біля задньої стінки (там їх встановити найпростіше), через що добре підсвічуються далекі конфорки, а не найближчі.

Однак у нових моделях витяжок є можливість регулювати інтенсивність підсвічування, спрямовувати освітлення в потрібну точку або розсіювати світло на кухні, а самі лампи можуть бути розташовані вже не біля заднього краю витяжки, а по периметру або по центру.

Как выбрать вытяжку #14 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Додаткова функція витяжки – підсвічування плити або варильної поверхні. Проте цим сучасні моделі вже не обмежуються

Протизворотний клапан. Корисний аксесуар, який не дає проникнути в кухню стороннім запахам, звукам, комахам із загальної вентиляційної шахти будинку. Це набір зсувних стулок, які відкриваються та закриваються автоматично при увімкненні або вимкненні витяжки.

Колір. Щоб було легше вибрати витяжку в загальному стилі кухні, їх роблять різних кольорів: білі, чорні, коричневі, або зі звичним покриттям «під метал».

Сподіваємось, наш матеріал допоможе вам вибрати відмінну витяжку, та бажаємо вдалих покупок з Хотлайн!

Автор: Роман Мельниченко

Як вибрати Витяжки
Коментарі (0)

‌Вас може зацікавити