Наближаються новорічні свята - дні, коли починаєш віриш у магію та радісно поглядати в сторону холодильника. У нашому матеріалі ми розповімо про кулінарні традиції різних країн і поділимося перевіреними рецептами національної різдвяної випічки.
Англія
Традиційна Англія не уявляє зимових святок без урочистої промови королеви і різдвяних пісень на Трафальгарській площі. А ще - запеченої індички, фаршированої каштанами та прикрашеної гарніром з овочів і фруктів, і різдвяного кексу.
За традицією кекс готують всією сім'єю з суміші горіхів і сухофруктів, з додаванням прянощів, патоки або меду.
Щоб приготувати Potter Cake знадобиться:
- 175 г вершкового масла;
- 300 г родзинок різних сортів;
- 100 г фініків (порізати);
- 100 г суміші цукатів;
- 1 апельсин (цедра та сік);
- 190 г коричневого цукру;
- 300 мл темного пива Портер;
- 3 яйця;
- 320 г борошна;
- 2 ч.ложки суміші мелених спецій (кориця, мускатний горіх, кардамон, гвоздика, імбир);
- 1 ч.ложка розпушувача.
Розігрійте духовку до 160 C. Змастіть форму для запікання олією або застеліть пергаментом.
У каструлю помістіть масло, сухофрукти, цедру та сік апельсина, цукор і пиво. На невеликому вогні доведіть до кипіння, помішуючи, поки масло не розтопиться. Зменште вогонь до мінімуму і варіть 15 хвилин, потім зніміть з плити і дайте охолонути 10 хвилин.
У миску просійте борошно, змішайте з розпушувачем і спеціями, введіть рідку суміш і збиті яйця. Добре вимішайте. Відмінно впоратися із завданням допоможе кухонна машина з насадкою для замішування тіста.
Вилийте тісто в підготовлену форму, розрівняйте поверхню та посипте її мигдальними пластівцями. Випікайте в духовці близько 1,5 години або до готовності (перевіряти зубочисткою через 75 хвилин).
Готовий кекс дістаньте та охолодіть 20 хвилин у формі, потім перенесіть з форми на решітку і залиште на ній, поки повністю не охолоне.
Зберігайте Porter Cake в щільно закривається жерстяній коробці або контейнері, які щільно закриваються. У прохолодному місці загорнутий у фольгу в коробці з кришкою він може пролежати кілька тижнів.
Австрія
На Різдво двері австрійських будинків відкриті для гостей, на яких чекають ароматний національний суп-локшина, короп і смажений гусак.
Але головна прикраса столу - різноманітна випічка:
- штріцель - дріжджовий рулет з маком, яблуком або іншою начинкою;
- пудинг «Мавр в сорочці» - шоколадно-мигдальний пудинг з червоним вином з шоколадним соусом;
- лінцський тарт - пиріг з пісочного тіста з начинкою з повидла;
- пуншкрапфен - ромове тістечко в глазурі характерної квадратної форми.
Шоколадними цукерками, марципаном, мармеладом і пряниковим печивом прийнято прикрашати ялинку. А ще австрійські господині роблять багато різних видів печива та справжні ванільні рогалики, які не кришаться в руках і тануть у роті.
Щоб приготувати ванільні рогалики знадобиться:
- 220-260 г борошна (використовуйте 200 і в кінці при необхідності додайте решту);
- 150 г мигдалю;
- 280 г вершкового масла;
- дрібка солі;
- 2 ч.ложки ванільного цукру;
- 60 г звичайного білого цукру;
- 2 жовтки;
- 150 г цукрової пудри.
Просійте борошно, додайте в нього дрібку солі. Змеліть в блендері мигдаль. У чаші кухонного комбайна змішайте борошно і сіль, жовтки, 1 ч.ложку ванільного цукру, масло, звичайний цукор і мигдаль.
Вимісіть до гладкого однорідного тіста. Сформуйте тісто в кулю, загорніть в харчову плівку та приберіть в холодильник на 50 хвилин. Духовку розігрійте до 175 С. Тісто розкачайте і сформуйте невеликі рогалики. Викладіть на застелене пергаментом деко і випікайте 20 хвилин.
Цукрову пудру змішайте з рештою ванільного цукру. Гаряче печиво умочіть в маслі та відразу добре присипте цукровою пудрою. Коли печиво охолоне, ще раз присипте його цукровою пудрою.
У герметичних контейнерах такі рогалики можуть зберігатися цілий місяць.
Франція
На святкову вечерю Le Reveillon французи зазвичай готують індичку або гусака, а також подають різні солодощі:
- La Galette des Rois - круглий пиріг, з начинкою з заварного крему. Щоб покуштувати це блюдо, існує спеціальний ритуал. Під святковий стіл садять дитину (її називають «маленький король» або «дитина сонця»), яка не дивлячись визначає, кому дістанеться відрізаний шматочок. Раніше в начинку пирога обов'язково клали боб і той, кому він діставався, ставав королем чи королевою вечора. Тому цей пиріг завжди продають з паперовою короною в комплекті.
- Le pain calendeau - різдвяний коровай, частину якого віддають бідним.
- La bûche de Noël - торт у формі поліна з шоколадом і каштанами, який символізує деревину, яку палили на Різдво в Перигорі, на язичницьких святах галлів, що населяли колись територію Франції.
Щоб приготувати La bûche de Noël знадобиться:
Для тіста:
- 5 яєць;
- 1 склянка цукру;
- 1 склянка каштанового борошна;
- 60 г розтопленого вершкового масла;
- 1 ч.ложка ванільного екстракту.
Для крему Шантил'ї:
- 1 стакан жирних вершків;
- 2-3 столові ложки цукрової пудри;
- 1ч.ложка ванільного екстракту.
Для заварного крему:
- 2 жовтки;
- 2/3 склянки молока;
- 4 столові ложки цукру;
- 2 столові ложки каштанового борошна.
Для просочення:
- 1/3 склянки води;
- 1/3 склянки цукру;
- 1 невеликий корінь імбиру.
Для прикрашання:
- 50 г білого шоколаду;
- 150 г чорного шоколаду.
Спочатку приготуйте заварний крем. У сотейнику з'єднайте 2 жовтки, цукор і каштанове борошно. Останнім влийте молоко, щоб не було грудок. Поставте сотейник на невеликий вогонь і варіть, поки суміш не загусне.
Відразу перекладіть крем в миску і накрийте плівкою, так щоб вона торкалася поверхні крему, тоді у нього не буде обвітреної скоринки. Остудіть до кімнатної температури та приберіть на кілька годин в холодильник.
Для бісквіта в мисці змішайте яйця та цукор, поставте миску на водяну баню і збивайте міксером на середній швидкості, поки маса не збільшиться в 3 рази та не посвітлішає.
Зніміть миску з водяної бані та продовжуйте збивати, поки маса не охолоне. Акуратно введіть просіяне борошно, вмішайте його віночком рухами вгору/вниз. Влийте розтоплене масло, ще раз перемішайте.
Вилийте тісто в застелену пергаментом форму та відправте в розігріту до 180 ° С духовку на 10-12 хвилин. Бісквіт не має сильно зарум'яниться і пересохнути. Перевірити готовність просто: якщо натиснути на поверхню, і вона пружинить - бісквіт готовий.
Покладіть на решітку мокрий вафельний рушник, зверху переверніть бісквіт, не знімаючи пергамент. Дайте полежати 4-5 хвилин, а потім разом із пергаментом і рушником загорніть рулет. Дайте постояти 10 хвилин і розгорніть. Зніміть пергамент. Збийте міксером вершки з цукровою пудрою і ваніллю.
Зваріть сироп з тертого імбиру, цукру та води. Профільтруйте. Змастіть бісквіт сиропом, зверху розкладіть тонким шаром заварний крем, а потім половину збитих вершків.
Дайте бісквіту постояти 10-15 хвилин. Промажте верх вершками, що залишилися, і приберіть в холодильник або на балкон на 1 годину.
Підготуйте бульбашкову пакувальну плівку - прямокутник розміром з рулет. Розтопіть білий шоколад на водяній бані і нанесіть його дуже тонким, напівпрозорим шаром на поверхню плівки силіконовою лопаткою.
Розтопіть чорний шоколад і викладіть поверх білого товстим шаром. Дайте шоколаду хвилин 5 схопитися, і поки він ще м'який - добре притискаючи, викладіть плівку на поверхню рулету.
Приберіть в холодильник рулет на 15-20 хвилин. Акуратно і дбайливо зніміть плівку з рулету, дайте йому полежати пару годин в холодильнику і можна подавати до столу.
Німеччина
У Німеччині напередодні Різдва в будинку запалюються всі свічки, а родини збираються разом, щоб спекти печиво і випити глінтвейну або пуншу.
Після Різдвяної меси закінчується піст і можна дозволити собі традиційні смаколики: сосиски з квашеною капустою (Bratwürste mit Sauerkraut), смаженого гусака з червоною тушкованою капустою і повітряними кнедликами, запечену в печі свинячу рульку (Eisbein, що означає «крижана нога»), ситний різдвяний суп в горщику (Eintopf).
Жодне різдвяне свято в Німеччині не обходиться без імбирного пряника (Lebkuchen). І в цьому чимала заслуга знаменитих братів Грімм і їх казки «Гензель і Гретель».
Але улюбленою випічкою німців багато років залишається штоллен (Stollen). Він традиційно випікається ще до різдвяного посту та настоюється кілька тижнів до самого Різдва.
Для приготування штоллену знадобиться:
- 350 г вершкового масла;
- 250 г дрібного цукру;
- 2 великих яйця;
- 250 г вологого сиру;
- 1 ст.ложка ванільного цукру;
- цедра та сік 1 лимона;
- 550-600 г борошна;
- 10 г розпушувача;
- 150 г мигдалю;
- 150 г цукатів;
- 200 г родзинок;
- цукрова пудра;
- ром.
Ізюм замочіть на ніч в ромі, потім обсушіть і обваляйте в борошні. Горіхи перебийте блендером. М'яке масло збийте міксером з цукром до кремового стану. Введіть яйця, продовжуючи збивати.
Додайте перетертий сир, ванільний цукор, сік і цедру лимона. Перемішайте до однорідності. Додайте борошно, просіяне з розпушувачем. Тісто має бути м'яким і ніжним. Додайте в тісто горіхи, цукати, родзинки і все вимісіть в чаші комбайна.
Розділіть тісто на 2 частини. З кожної сформуйте овальні батони. Долонею зробіть в кожному поглиблення. Візуально розділіть батон на 3 частини і зробіть подовжню борозну-канавку 2/3 до 1/3 площі батона. Меншу частину накиньте на більшу.
Штоллен викладіть на застелене деко і випікайте в розігрітій духовці близько 1 години. Якщо почне сильно темніти - змочіть пергамент і викладіть зверху, або покладіть фольгу.
Поки штоллен ще теплий, рясно поливайте його розтопленим вершковим маслом і посипайте цукровою пудрою. Дайте маслу застигнути та повторюйте процедуру ще 2 рази. Масло краще наносити спеціальним кулінарним пензликом.
Остиглий штоллен укутайте в фольгу та відправте в сухе прохолодне місце до моменту святкування.
Італія
«Зустрічай Різдво з сім'єю, а Великдень з ким хочеш» - ця стара італійська приказка повністю показує суть Різдва, головного сімейного свята Італії.
У різдвяний ранок італійські столи ломляться від всіляких страв. Тут паста і тортеліни, фарширований каплун (півень) та індичка, ягнятина й італійські сосиски.
На десерт подають:
- традиційні різдвяні кекси панеттоне з родзинками й цукатами;
- пандоро, в перекладі - золотий хліб, посипаний цукровою пудрою;
- торроне з яєчних білків, меду та цукру, родзинок, з начинкою з лісових горіхів, мигдалю й фісташок;
- різні варіанти печива Biscotti;
- пиріг зі смаженого тіста в медовому сиропі Struffoli.
Для приготування паннетоне знадобиться:
- 5-5,5 склянки борошна;
- 40 г свіжих дріжджів;
- 200 г розтопленого вершкового масла;
- 2 яйця;
- 5 жовтків;
- 1 ст.ложка коричневого цукру;
- 2 ч.ложки ванільної есенції;
- 150 г родзинок;
- 150 г цукатів;
- дрібка солі;
- вершкове масло для змазування;
- коньяк або ром.
Ізюм залийте коньяком на ніч. Вранці обсушіть і обваляйте родзинки та цукати в борошні.
У миску налийте 1/2 склянки теплої води та розведіть в ній дріжджі. Додайте 5 ст.ложок борошна й перемішайте. Накрийте опару рушником і залиште на 3-4 години в теплому місці.
Додайте в опару ще ½ склянки теплої води та 5 ст.ложок просіяного борошна. Знову перемішайте і залиште на 3-4 години. Борошно, що залишилося, просійте, зробіть у середині поглиблення.
Всипте цукор, вбийте яйця і жовтки, додайте дрібку солі та топлене масло. Влийте опару й замісіть тісто вручну або в кулінарній машині. Місіть до тих пір, поки тісто не стане еластичним і не буде легко відставати від рук. Вмішайте цукати і родзинки.
Форми для кексів змастіть маслом, викладіть в них тісто не більше половини обсягу форми. Накрийте рушником і залиште в теплому місці на 4 години: тісто має збільшитися вдвічі.
Духовку розігрійте до 220 С. Зробіть зверху на тесті хрестоподібний надріз і покладіть на нього шматочок масла. Випікайте 10 хвилин, потім зменште температуру до 170-180 і випікайте ще 35-45 хвилин до золотистого кольору.
Остудіть і подавайте.
Бажаємо смачних і щасливих свят і чудового настрою!
Автор: Едуард Насиров, гастро-експерт і фуд-стиліст, автор кулінарного блогу Happyfood