Каталог товарів
Київ
UA

Різдвяна випічка: найсмачніші рецепти

Наближаються новорічні свята - дні, коли починаєш віриш у магію та радісно поглядати в сторону холодильника. У нашому матеріалі ми розповімо про кулінарні традиції різних країн і поділимося перевіреними рецептами національної різдвяної випічки.

Різдвяна випічка: найсмачніші рецепти #1 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Наближаються новорічні свята - дні, коли починаєш віриш у магію та радісно поглядати в сторону холодильника. У нашому матеріалі ми розповімо про кулінарні традиції різних країн і поділимося перевіреними рецептами національної різдвяної випічки.

Англія

Традиційна Англія не уявляє зимових святок без урочистої промови королеви і різдвяних пісень на Трафальгарській площі. А ще - запеченої індички, фаршированої каштанами та прикрашеної гарніром з овочів і фруктів, і різдвяного кексу.

Рождественская выпечка: самые вкусные рецепты  #6 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

За традицією кекс готують всією сім'єю з суміші горіхів і сухофруктів, з додаванням прянощів, патоки або меду.

Щоб приготувати Potter Cake знадобиться:

  • 175 г вершкового масла;
  • 300 г родзинок різних сортів;
  • 100 г фініків (порізати);
  • 100 г суміші цукатів;
  • 1 апельсин (цедра та сік);
  • 190 г коричневого цукру;
  • 300 мл темного пива Портер;
  • 3 яйця;
  • 320 г борошна;
  • 2 ч.ложки суміші мелених спецій (кориця, мускатний горіх, кардамон, гвоздика, імбир);
  • 1 ч.ложка розпушувача.

Розігрійте духовку до 160 C. Змастіть форму для запікання олією або застеліть пергаментом.

У каструлю помістіть масло, сухофрукти, цедру та сік апельсина, цукор і пиво. На невеликому вогні доведіть до кипіння, помішуючи, поки масло не розтопиться. Зменште вогонь до мінімуму і варіть 15 хвилин, потім зніміть з плити і дайте охолонути 10 хвилин.

У миску просійте борошно, змішайте з розпушувачем і спеціями, введіть рідку суміш і збиті яйця. Добре вимішайте. Відмінно впоратися із завданням допоможе кухонна машина з насадкою для замішування тіста.

Вилийте тісто в підготовлену форму, розрівняйте поверхню та посипте її мигдальними пластівцями. Випікайте в духовці близько 1,5 години або до готовності (перевіряти зубочисткою через 75 хвилин).

Готовий кекс дістаньте та охолодіть 20 хвилин у формі, потім перенесіть з форми на решітку і залиште на ній, поки повністю не охолоне.

Зберігайте Porter Cake в щільно закривається жерстяній коробці або контейнері, які щільно закриваються. У прохолодному місці загорнутий у фольгу в коробці з кришкою він може пролежати кілька тижнів.

Рождественская выпечка: самые вкусные рецепты  #2 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Австрія

На Різдво двері австрійських будинків відкриті для гостей, на яких чекають ароматний національний суп-локшина, короп і смажений гусак.

Рождественская выпечка: самые вкусные рецепты  #2 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Але головна прикраса столу - різноманітна випічка:

  • штріцель - дріжджовий рулет з маком, яблуком або іншою начинкою;
  • пудинг «Мавр в сорочці» - шоколадно-мигдальний пудинг з червоним вином з шоколадним соусом;
  • лінцський тарт - пиріг з пісочного тіста з начинкою з повидла;
  • пуншкрапфен - ромове тістечко в глазурі характерної квадратної форми.

Шоколадними цукерками, марципаном, мармеладом і пряниковим печивом прийнято прикрашати ялинку. А ще австрійські господині роблять багато різних видів печива та справжні ванільні рогалики, які не кришаться в руках і тануть у роті.

Щоб приготувати ванільні рогалики знадобиться:

  • 220-260 г борошна (використовуйте 200 і в кінці при необхідності додайте решту);
  • 150 г мигдалю;
  • 280 г вершкового масла;
  • дрібка солі;
  • 2 ч.ложки ванільного цукру;
  • 60 г звичайного білого цукру;
  • 2 жовтки;
  • 150 г цукрової пудри.

Просійте борошно, додайте в нього дрібку солі.  Змеліть в блендері мигдаль. У чаші кухонного комбайна змішайте борошно і сіль, жовтки, 1 ч.ложку ванільного цукру, масло, звичайний цукор і мигдаль.

Вимісіть до гладкого однорідного тіста. Сформуйте тісто в кулю, загорніть в харчову плівку та приберіть в холодильник на 50 хвилин. Духовку розігрійте до 175 С. Тісто розкачайте і сформуйте невеликі рогалики. Викладіть на застелене пергаментом деко і випікайте 20 хвилин.

Цукрову пудру змішайте з рештою ванільного цукру. Гаряче печиво умочіть в маслі та відразу добре присипте цукровою пудрою. Коли печиво охолоне, ще раз присипте його цукровою пудрою.

У герметичних контейнерах такі рогалики можуть зберігатися цілий місяць.

Рождественская выпечка: самые вкусные рецепты  #3 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Франція

На святкову вечерю Le Reveillon французи зазвичай готують індичку або гусака, а також подають різні солодощі:

  • La Galette des Rois - круглий пиріг, з начинкою з заварного крему. Щоб покуштувати це блюдо, існує спеціальний ритуал. Під святковий стіл садять дитину (її називають «маленький король» або «дитина сонця»), яка не дивлячись визначає, кому дістанеться відрізаний шматочок. Раніше в начинку пирога обов'язково клали боб і той, кому він діставався, ставав королем чи королевою вечора. Тому цей пиріг завжди продають з паперовою короною в комплекті.
  • Le pain calendeau - різдвяний коровай, частину якого віддають бідним.
  • La bûche de Noël - торт у формі поліна з шоколадом і каштанами, який символізує деревину, яку палили на Різдво в Перигорі, на язичницьких святах галлів, що населяли колись територію Франції.
Рождественская выпечка: самые вкусные рецепты  #6 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Щоб приготувати La bûche de Noël знадобиться:

Для тіста:

  • 5 яєць;
  • 1 склянка цукру;
  • 1 склянка каштанового борошна;
  • 60 г розтопленого вершкового масла;
  • 1 ч.ложка ванільного екстракту.

Для крему Шантил'ї:

  • 1 стакан жирних вершків;
  • 2-3 столові ложки цукрової пудри;
  • 1ч.ложка ванільного екстракту.

Для заварного крему:

  • 2 жовтки;
  • 2/3 склянки молока;
  • 4 столові ложки цукру;
  • 2 столові ложки каштанового борошна.

Для просочення:

  • 1/3 склянки води;
  • 1/3 склянки цукру;
  • 1 невеликий корінь імбиру.

Для прикрашання:

  • 50 г білого шоколаду;
  • 150 г чорного шоколаду.

Спочатку приготуйте заварний крем. У сотейнику з'єднайте 2 жовтки, цукор і каштанове борошно. Останнім влийте молоко, щоб не було грудок. Поставте сотейник на невеликий вогонь і варіть, поки суміш не загусне.

Відразу перекладіть крем в миску і накрийте плівкою, так щоб вона торкалася поверхні крему, тоді у нього не буде обвітреної скоринки. Остудіть до кімнатної температури та приберіть на кілька годин в холодильник.

Для бісквіта в мисці змішайте яйця та цукор, поставте миску на водяну баню і збивайте міксером на середній швидкості, поки маса не збільшиться в 3 рази та не посвітлішає.

Зніміть миску з водяної бані та продовжуйте збивати, поки маса не охолоне. Акуратно введіть просіяне борошно, вмішайте його віночком рухами вгору/вниз. Влийте розтоплене масло, ще раз перемішайте.

Вилийте тісто в застелену пергаментом форму та відправте в розігріту до 180 ° С духовку на 10-12 хвилин. Бісквіт не має сильно зарум'яниться і пересохнути. Перевірити готовність просто: якщо натиснути на поверхню, і вона пружинить - бісквіт готовий.

Покладіть на решітку мокрий вафельний рушник, зверху переверніть бісквіт, не знімаючи пергамент. Дайте полежати 4-5 хвилин, а потім разом із пергаментом і рушником загорніть рулет. Дайте постояти 10 хвилин і розгорніть. Зніміть пергамент. Збийте міксером вершки з цукровою пудрою і ваніллю.

Зваріть сироп з тертого імбиру, цукру та води. Профільтруйте. Змастіть бісквіт сиропом, зверху розкладіть тонким шаром заварний крем, а потім половину збитих вершків.

Дайте бісквіту постояти 10-15 хвилин. Промажте верх вершками, що залишилися, і приберіть в холодильник або на балкон на 1 годину.

Підготуйте бульбашкову пакувальну плівку - прямокутник розміром з рулет. Розтопіть білий шоколад на водяній бані і нанесіть його дуже тонким, напівпрозорим шаром на поверхню плівки силіконовою лопаткою.

Розтопіть чорний шоколад і викладіть поверх білого товстим шаром. Дайте шоколаду хвилин 5 схопитися, і поки він ще м'який - добре притискаючи, викладіть плівку на поверхню рулету.

Приберіть в холодильник рулет на 15-20 хвилин. Акуратно і дбайливо зніміть плівку з рулету, дайте йому полежати пару годин в холодильнику і можна подавати до столу.

Рождественская выпечка: самые вкусные рецепты  #4 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Німеччина

У Німеччині напередодні Різдва в будинку запалюються всі свічки, а родини збираються разом, щоб спекти печиво і випити глінтвейну або пуншу.

Після Різдвяної меси закінчується піст і можна дозволити собі традиційні смаколики: сосиски з квашеною капустою (Bratwürste mit Sauerkraut), смаженого гусака з червоною тушкованою капустою і повітряними кнедликами, запечену в печі свинячу рульку (Eisbein, що означає «крижана нога»), ситний різдвяний суп в горщику (Eintopf).

Жодне різдвяне свято в Німеччині не обходиться без імбирного пряника (Lebkuchen). І в цьому чимала заслуга знаменитих братів Грімм і їх казки «Гензель і Гретель».

Рождественская выпечка: самые вкусные рецепты  #2 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Але улюбленою випічкою німців багато років залишається штоллен (Stollen). Він традиційно випікається ще до різдвяного посту та настоюється кілька тижнів до самого Різдва.

Для приготування штоллену знадобиться:

  • 350 г вершкового масла;
  • 250 г дрібного цукру;
  • 2 великих яйця;
  • 250 г вологого сиру;
  • 1 ст.ложка ванільного цукру;
  • цедра та сік 1 лимона;
  • 550-600 г борошна;
  • 10 г розпушувача;
  • 150 г мигдалю;
  • 150 г цукатів;
  • 200 г родзинок;
  • цукрова пудра;
  • ром.

Ізюм замочіть на ніч в ромі, потім обсушіть і обваляйте в борошні. Горіхи перебийте блендером. М'яке масло збийте міксером з цукром до кремового стану. Введіть яйця, продовжуючи збивати.

Додайте перетертий сир, ванільний цукор, сік і цедру лимона. Перемішайте до однорідності. Додайте борошно, просіяне з розпушувачем. Тісто має бути м'яким і ніжним. Додайте в тісто горіхи, цукати, родзинки і все вимісіть в чаші комбайна.

Розділіть тісто на 2 частини. З кожної сформуйте овальні батони. Долонею зробіть в кожному поглиблення. Візуально розділіть батон на 3 частини і зробіть подовжню борозну-канавку 2/3 до 1/3 площі батона. Меншу частину накиньте на більшу.

Штоллен викладіть на застелене деко і випікайте в розігрітій духовці близько 1 години. Якщо почне сильно темніти - змочіть пергамент і викладіть зверху, або покладіть фольгу.

Поки штоллен ще теплий, рясно поливайте його розтопленим вершковим маслом і посипайте цукровою пудрою. Дайте маслу застигнути та повторюйте процедуру ще 2 рази. Масло краще наносити спеціальним кулінарним пензликом.

Остиглий штоллен укутайте в фольгу та відправте в сухе прохолодне місце до моменту святкування.

Рождественская выпечка: самые вкусные рецепты  #5 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Італія

«Зустрічай Різдво з сім'єю, а Великдень з ким хочеш» - ця стара італійська приказка повністю показує суть Різдва, головного сімейного свята Італії.

У різдвяний ранок італійські столи ломляться від всіляких страв. Тут паста і тортеліни, фарширований каплун (півень) та індичка, ягнятина й італійські сосиски.

На десерт подають:

  • традиційні різдвяні кекси панеттоне з родзинками й цукатами;
  • пандоро, в перекладі - золотий хліб, посипаний цукровою пудрою;
  • торроне з яєчних білків, меду та цукру, родзинок, з начинкою з лісових горіхів, мигдалю й фісташок;
  • різні варіанти печива Biscotti;
  • пиріг зі смаженого тіста в медовому сиропі Struffoli.

Для приготування паннетоне знадобиться:

  • 5-5,5 склянки борошна;
  • 40 г свіжих дріжджів;
  • 200 г розтопленого вершкового масла;
  • 2 яйця;
  • 5 жовтків;
  • 1 ст.ложка коричневого цукру;
  • 2 ч.ложки ванільної есенції;
  • 150 г родзинок;
  • 150 г цукатів;
  • дрібка солі;
  • вершкове масло для змазування;
  • коньяк або ром.

Ізюм залийте коньяком на ніч. Вранці обсушіть і обваляйте родзинки та цукати в борошні.

У миску налийте 1/2 склянки теплої води та розведіть в ній дріжджі. Додайте 5 ст.ложок борошна й перемішайте. Накрийте опару рушником і залиште на 3-4 години в теплому місці.

Додайте в опару ще ½ склянки теплої води та 5 ст.ложок просіяного борошна. Знову перемішайте і залиште на 3-4 години. Борошно, що залишилося, просійте, зробіть у середині поглиблення.

Всипте цукор, вбийте яйця і жовтки, додайте дрібку солі та топлене масло. Влийте опару й замісіть тісто вручну або в кулінарній машині. Місіть до тих пір, поки тісто не стане еластичним і не буде легко відставати від рук. Вмішайте цукати і родзинки.

Форми для кексів змастіть маслом, викладіть в них тісто не більше половини обсягу форми. Накрийте рушником і залиште в теплому місці на 4 години: тісто має збільшитися вдвічі.

Духовку розігрійте до 220 С. Зробіть зверху на тесті хрестоподібний надріз і покладіть на нього шматочок масла. Випікайте 10 хвилин, потім зменште температуру до 170-180 і випікайте ще 35-45 хвилин до золотистого кольору.

Остудіть і подавайте.

Рождественская выпечка: самые вкусные рецепты  #6 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Бажаємо смачних і щасливих свят і чудового настрою!

Автор: Едуард Насиров, гастро-експерт і фуд-стиліст, автор кулінарного блогу Happyfood

Як вибрати Блендери, комбайни, міксери
Коментарі (0)

‌Вас може зацікавити