Кава – особливий напій, споживання якого зведено в культ. Банальна розчинна кава в гранулах, яку заварюють окропом, і натуральна зернова кава, яку вибирають справжні гурмани, надзвичайно різні за смаком і складністю приготування. Одним з етапів приготування є кавомолка – про неї ми й розповімо в цьому матеріалі.

Как выбрать кофемолку #1 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Кава – особливий напій, споживання якого зведено в культ. Банальна розчинна кава в гранулах, яку заварюють окропом, і натуральна зернова кава, яку вибирають справжні гурмани, надзвичайно різні за смаком і складністю приготування. Одним з етапів приготування є кавомолка – про неї ми й розповімо в цьому матеріалі.

Вибираємо тип кавомолки

HARIO Column (CM-502C)

Кавомолка ручна • механізм подрібнення: керамічні жорна • місткість: 40 г

1 599 - 1 966 грн

Кавомолки бувають двох типів: електричні та ручні.

Ручні моделі працюють тихо, освоїти їх просто, а доглядати легко.

Такі кавомолки дбайливо і рівномірно перемелюють зерна, а гурмани запевняють, що після помелу вручну кава набуває особливого та неповторного смаку.

Мінуси ручних моделей:

        • перемелювання зерен вручну займає багато часу та енергії;
        • складно змінити ступінь помелу;
        • маленький резервуар для зерен, тому змолоти багато кави за один раз не вийде.
        Как выбрать кофемолку #2 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

        У ручної кавомолки HARIO Column (CM-502C) керамічні жорна, є регулювання ступеня помелу

        Електричні кавомолки – сучасніший прилад, який працює завдяки одному натисканню кнопки.

        Така модель впорається зі своїм завданням набагато швидше за механічну та без участі людини. Щоправда, працює вона досить шумно, враховуйте цей факт, якщо готуєте собі каву вранці, поки вдома ще всі сплять.

        Bosch TSM6A014R

        Кавомолка електрична • механізм подрібнення: ножового типу (2 лопаті) •  ... розгорнути

        725 - 1 600 грн

        В електричних моделей великий резервуар для зерен, але пам'ятайте, що молоти багато кави заздалегідь не варто – з часом перемелений порошок втрачає свій смак і аромат.

        Детальніше про те, яка буває кава, як її правильно вибирати та зберігати – читайте в нашому спеціальному матеріалі.

        Как выбрать кофемолку #3 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

        В електричної кавомолки Bosch TSM6A014R закривається відсік для зерен, металеві жорна, є регулювання ступеня помелу та висувна керамічна шухляда для меленої кави

        Механізм подрібнення

        За механізмом подрібнення кавомолки бувають двох типів: ножові та жорнові.

        1. Ножова кавомолка – проста у використанні, компактна, надійна та недорога модель. Всередині чаші у неї встановлені ножі зі спеціальних високоміцних сплавів або зміцненої нержавіючої сталі, які обертає електродвигун.

        У роботі таких моделей є два мінуси: нерівномірність помелу та перегрів зерен.

        Нерівномірність помелу. Ножова кавомолка рубає зерна гострими ножами. Ножі обертаються з великою швидкістю, перемелюючи зерна, які кришаться та перемелюють один одного.

        Після такої обробки, ми отримуємо частинки зерен різного розміру. Це не завадить, якщо заварювате каву в турці, французькому пресі або крапельній кавоварці.

        У них напій готується досить довго, гаряча вода встигає пройти крізь усі частинки кави, незалежно від розміру, отримати весь їх аромат і смак.

        Але якщо використовувати кавоварку-еспрессо, де водяна пара під тиском швидко проходить крізь мелену каву, великі частки не зможуть повністю розкритися, а дрібні перегріватимуться, через що у напою може з'явитися гіркий смак.

        Поліпшити помел зможуть подвійні ножі, чаша з нахилом або днищем, що звужується, та імпульсний режим роботи, але кардинально питання вирішить лише жорна кавомолка.

        Детальніше про те, як вибрати кавоварку або кавомашину, читайте в нашому спеціальному матеріалі.

        Перегрів зерен. Ножі обертаються на високій швидкості, кавові зерна стикаються в процесі помелу, через що температура всередині кавомолки підвищується. В результаті зерна перегріваються, а у кави може з'явитися гіркий смак і різкий аромат.

        Щоб уникнути цього, перемелюйте зерна з перервами – замість одного тривалого циклу вибирайте кілька нетривалих. Радикально питання вирішить знову ж таки жорнова кавомолка.

        2. У жорнової кавомолки два контейнери: в один засипають зерно, з іншого дістають вже перемелений порошок. Зерна перемелюються рівномірно між двома сусідніми обертовими жорнами.

        Регулюючи відстань між жорнами можна вибрати помел потрібного розміру – чим більша відстань, тим більший помел.

        Жорна в кавомолках бувають конічні та циліндричні. Диски в формі конуса не нагріваються в процесі роботи, що подовжує термін служби кавомолки. Ще одна закономірність – чим більший діаметр жорен, тим менше нагріваються кавові зерна.

        Циліндричні жорна обертаються набагато швидше, тому ламаються такі кавомолки частіше. Через сильне тертя та нагрів кава може мати гіркуватий смак і змінити аромат. Вибирайте моделі з термоізолятором, він допоможе захистити жорна від перегріву.

        KitchenAid 5KCG8433EER

        Кавомолка електрична • механізм подрібнення: жорна з нержавіючої сталі •  ... розгорнути

        9 999 - 13 205 грн

        Жорна роблять з нержавіючої сталі, каменю або кераміки. Керамічні здатні перемолоти близько 1000 кг зерен, сталеві – не більше 500.

        Кераміка жодним чином не позначається на смаку кави, вона набагато твердіша, не вбирає сторонні запахи та не піддається негативному впливу рідини.

        Как выбрать кофемолку #5 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

        У електричної кавомолки KitchenAid 5KCG8433EER жорна з нержавіючої сталі, місткість 340 г, потужність 150 Вт, є регулювання ступеня помолу, резервуар для меленої кави, дозатор та таймер

        Потужність та об'єм

        Перше правило кавового гурмана – готуйте стільки кави, скільки потрібно для заварювання на один-два рази. Мелена кава втрачає свій смак і аромат, якщо зберігати її довго.

        Згідно з цим правилом у кавомолок невелика місткість – в середньому вони розраховані на 50-100 г кави.

        І цього цілком достатньо, адже якщо для однієї порції еспресо потрібно 7-10 г кави, навіть невеликої 80-грамової кавомолки вистачить на 9-10 порцій напою.

        Tefal GT110838

        Кавомолка електрична • механізм подрібнення: ножового типу (2 лопаті) •  ... розгорнути

        1 301 - 1 989 грн

        Кавомолки на 200-500 г знадобляться, якщо ви часто приймаєте гостей. А моделі місткістю від 500 г до 1 кг не будуть зайвими в офісі, кафе і ресторані.

        Корисна порада: навіть цілі кавові зерна можуть поступово втрачати свій аромат. Тому їх краще зберігати в закритій ємності (банка, упаковка), а не в контейнері кавомолки.

        Как выбрать кофемолку #6 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

        Електрична кавомолка Tefal GT110838 розрахована на 50 г зерен кави. У моделі двигун потужністю 180 Вт, кришка з прозорого пластику легко встановлюється та фіксується поворотом за годинниковою стрілкою до характерного клацання. Ступінь подрібнення задається часом помелу

        Матеріал корпуса

        Найчастіше корпус кавомолки роблять з пластику й металу.

        Моделі з пластику можуть бути будь-якого кольору та форми, проте цей матеріал не стійкий до ударів і падінь.

        Gorenje SMK150E

        Кавомолка електрична • механізм подрібнення: ротаційний ніж (2 лопаті) •  ... розгорнути

        823 - 1 346 грн

        Кавомолки з металевим корпусом стильні та надійні, але коштують дорожче.

        Також зустрічаються моделі з корпусом з дерева або кераміки. Найчастіше це ручні моделі, в яких ці матеріали використовуються як основа корпусу або декор.

        Как выбрать кофемолку #7 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

        В електричної кавомолки Gorenje SMK150E корпус з нержавіючої сталі та пластика, стійкі гумові ніжки для безпеки, знімна ємність для помелу розрахована на 60 г кавових зерен, потужність мотора 150 Вт, є система захисту від перегріву

        Додаткові функції

        Регулювання ступеня помелу – важливий пункт в приготуванні улюбленого напою. Наприклад, помел для френч-пресу відрізняється від помелу для турки, приблизно, як морська сіль від цукрової пудри.

        Виділяють 4 типи помелу:

              • грубий підходить для поршневої кавоварки, настоюється до 7 хвилин;
              • середній (універсальний) підходить для будь-яких кавоварок і турки, настоюється до 5 хвилин;
              • тонкий підходить для фільтрових кавоварок, настоюється до 3 хвилин;
              • тонкий еспресо (в пил) – ідеальний для кавоварок-еспресо та заварювання кави в турці.

              Дозатор – спеціальний регулятор, який допомагає відміряти точну кількість кави.

              Таймер дозволить підібрати оптимальний час розмелювання, щоправда, гарного результату доведеться досягати емпіричним шляхом.

              Знімна завантажувальна чаша потрібна, щоб добре очистити кавомолку всередині. Нерідко в комплект входить спеціальна щіточка для очищення, але із завданням можна впоратися й власними силами.

              Блендерна насадка перетворює кавомолку на певну подобу блендера або кухонного комбайна: з її допомогою можна подрібнити горіхи, приправи та ін. Пам'ятайте, що запах і смак приправ складно вимити з кавомолки, а він може підмішувати до аромату кави та псувати напій.

              Как выбрать кофемолку #8 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

              Сподіваємося, наш матеріал допоможе вам у виборі кавомолки, бажаємо вдалих покупок з Хотлайн і приємних хвилин за чашкою ароматної кави!

              Автор: Роман Мельниченко