Літо – найкращий час для морозива! А найсмачніше те, що приготовлено власноруч, точніше за допомогою морозивниці. Про те, якими вони бувають і на які параметри важливо звертати увагу при виборі – розповідаємо в нашому матеріалі.
Вибираємо тип морозивниці: автоматична або напівавтоматична
За способом отримання холоду морозивниці бувають автоматичні та напівавтоматичні.
За автоматичною технологією працюють дорожчі пристрої, в конструкцію яких входить мініморозильник. У таких моделей досить значні розмір і кількість споживаної електроенергії. Їх головна перевага – холодний смаколик приготується швидко, а не через добу.
А ось щоб приготувати морозиво в напівавтоматичній моделі знадобиться допомога морозильної камери з температурою -20С, куди на 12-24 годин кладеться чаша-термоаккумулятор. У процесі приготування вона поступово віддаватиме накопичений холод продуктам.
Кулінарний лайфхак: якщо влітку зберігати чашу-акумулятор в морозилці постійно, морозиво можна приготувати в будь-який момент.
Всі інші етапи приготування ідентичні. Інгредієнти відміряють – тут знадобляться кухонні ваги, адже не все можна виміряти мірним стаканом, потім змішують блендером або кухонним комбайном і закладають в ємність.
Морозивниці обох типів повільно охолоджують та перемішують суміш лопаткою, яку обертає електродвигун. Залежно від рецепта й кількості суміші процес займає до 40 хвилин.
Отже, що ж вибрати?
Якщо ви готові доплатити за компресор-морозильник і на кухні є місце для зберігання досить великого пристрою – вибирайте автоматичну модель.
Якщо немає – купуйте компактнішу напівавтоматичну морозивницю, попередньо з'ясувавши, чи поміститься її чаша на полиці вашого морозильника.
Вибираємо об'єм і матеріал контейнера
Перед покупкою морозивниці вирішите, який максимальний об'єм морозива хочете отримати за один раз. Приблизно підрахувати скільки морозива приготує прилад досить просто – відніміть від об'єму контейнера 100 г.
Наприклад, для 4-5 порцій ласощів потрібно 600-650 г суміші і вистачить контейнера на 1 л. Власне, такого об'єму досить на щодень, але якщо в сім'ї кілька ласунів, беріть модель з контейнером більшого об'єму, адже дві порції морозива завжди краще, ніж одна.
Контейнери роблять зі скла, пластику та металу. Скло зустрічається рідко, його та пластик легко пошкодити, з часом починають утворитися тріщини, а в них розмножуватимуться мікроби.
Модель з контейнером з металу коштує дорожче, але вони довговічніші та екологічніші. Металеві контейнери роблять з нержавіючої сталі чи алюмінію. З алюмінієвою чашею варто поводитися акуратно та не використовувати металеве столове приладдя, яке може залишити подряпини. Нержавіюча сталь міцніша, на ній сліди не залишаються.
Незалежно від матеріалу, щоб викласти морозиво з контейнера, використовуйте дерев'яні або пластикові ложки.
І мийте чашу тільки після того, як вона нагріється до кімнатної температури – через 2-4 години після заморозки.
У напівавтоматичної морозивниці Esperanza EKI001 Vanilla white контейнер з металу та пластикова кришка, для приготування десерту з готової маси потрібно 15-30 хвилин
Вибираємо потужність і оснащення
Напівавтоматичні морозивниці досить економні – їх потужність рідко перевищує 35 Вт. Автоматичні моделі споживають в середньому 150-200 Вт завдяки внутрішньому компресору. Моделі з компресором потрібно вмикати заздалегідь – для роботи система має попередньо охолонути.
Завдяки дисплею зручно контролювати температуру, можна бачити час роботи та яка програма зараз виконується. В деяких моделях є невелике віконце, щоб спостерігати за процесом приготування десерту.
Таймер звуковим або світловим сигналом повідомить, що морозиво готове. Хоча навіть з таймером напівавтоматичні морозивниці краще не залишати без нагляду особливо на фінальній стадії процесу, щоб не пропустити момент, коли десерт готовий.
Корисна порада: перед покупкою перевірте, чи поміститься чаша для виготовлення морозива в ваш морозильник за висотою. Безпрограшний формат – апарати з висотою чаші 14 см.
У автоматичної морозивниці Steba IC 150 потужність 1500 Вт, місткість 1.5 л, корпус з нержавіючої сталі, неслизькі гумові ніжки, РК-дисплей з індикацією температури, таймер і кришка з отвором для додавання продуктів. Час приготування – 20-25 хвилин
Корисні дрібниці та поради
У деяких моделях крім основної чаші в комплект входить ще додаткова. З її допомогою можна зразу готувати другу порцію десерту, поки перша застигає в морозилці. Стане в пригоді й спеціальна лопатка для викладання або порційна ложка.
Є моделі у яких в комплект входять 2-4 стаканчики об'ємом 100 г, в них десерт можна готувати порційно або декількох видів. Іноді в наборі зустрічаються формочки та книга рецептів.
Пам'ятайте, що домашнє морозиво відрізняється від фабричного текстурою, а ще воно швидше тане, тому подавати його краще негайно після закінчення приготування.
Також в морозивниці можна робити десерти не тільки на основі молока, а й соків та інших напоїв, наприклад, влітку приємно освіжить фруктовий сорбет або шербет.
Головний секрет смачного морозива – якісні продукти. Вибирайте натуральне молоко, йогурт і вершки, свіжі яйця та фрукти, шоколад з високим вмістом какао-бобів.
І наостанок найпростіший рецепт морозива з розрахунку на чашу 1 л. Візьміть продукти:
- 350 мл вершків 30%;
- 150 мл молока 3,2%;
- 4-6 ст.ложка цукру;
- 1-2 ч.ложка ванільного екстракту.
З'єднайте всі інгредієнти в одній ємності та ретельно їх перемішайте до однорідної структури.
Перелийте суміш в морозивницю та готуйте за інструкцією. За 5 хвилин до готовності в морозивницю можна додати дрібні шматочки шоколаду.
Прикрасьте десерт фруктами, ягодами або тертим шоколадом.
У напівавтоматичної морозивниці Hilton ICM 3853 дві чаші по 1 л в яких зручно готувати одночасно два різних смаки. Модель зроблена з екологічно чистого пластика, повністю розбирається, деталі можна мити в посудомийній машині
Сподіваємося, що наш гід покупця допоможе вам вибрати морозивницю, бажаємо смачного та вдалих покупок з hotline.ua!
Автор: Юрій Шепелєв