Каталог товарів
Київ
UA

Як вибрати варильну поверхню

Роздільні варильні поверхні та духовки поступово витісняють плити. Хто ж відмовиться отримати більше свободи в дизайні, конструкції та оснащенні робочої зони на кухні. Але як правильно вибрати варильну поверхню? Про те, які вони бувають, чим відрізняються та на які параметри важливо звернути увагу при виборі, розповідаємо в нашому матеріалі.

Как выбрать варочную поверхность #1 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Роздільні варильні поверхні та духовки поступово витісняють плити. Хто ж відмовиться отримати більше свободи в дизайні, конструкції та оснащенні робочої зони на кухні. Але як правильно вибрати варильну поверхню? Про те, які бувають варильні поверхні, чим відрізняються та на які параметри важливо звернути увагу при виборі, розповідаємо в нашому матеріалі.

Вибираємо конструкцію варильної поверхні

Варильна поверхня – це компактна панель з 3-4 конфорками. Перед придбанням варильної поверхні важливо визначитися з її конструкцією, адже вони бувають незалежні або в комплекті з духовкою.

Незалежна варильна поверхня – компактна модель, яку можна розмістити в будь-якому зручному місці на стільниці, без прив'язки до розташування духовки. Тим, хто дуже рідко готує в духовці, її можна взагалі не купувати – чудова економія місця та грошей, а якщо вона все ж потрібна – поставити її можна в кухні там, де буде зручно.

Варильна поверхня з духовкою – союз двох окремих пристроїв із загальною панеллю керування. Панель пов'язана з духовою шафою спеціальними дротами, і окремо від неї працювати не може. Тому встановлювати духову шафу краще під залежною варильною поверхнею, інакше доведеться зробити певні маніпуляції з протягуванням дротів.

id-22046897

Мінуси такої конструкції:

  • якщо один з двох елементів зламається – весь дует стане непридатним для роботи;
  • навіть в одного виробника певна модель варильної поверхні працює тільки з певними моделями духовок і навпаки;
  • зазвичай таке рішення коштує не дешевше повноцінної плити або набору "незалежна варильна поверхня + незалежна духовка".
Как выбрать варочную поверхность #2 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Samsung NZ64T3506AK/WT – незалежна електрична варильна поверхня з чотирма індукційними конфорками і сенсорним управлінням. Покриття моделі зі склокераміки, має 9 рівнів потужності та таймер

Вибираємо тип варильної поверхні: газ або електрика

Варильні поверхні діляться на типи, згідно з джерелом енергії: газ, електрика, їх комбінація. У кожного з джерел енергії є свої плюси та мінуси, але вибір за покупця нерідко роблять будівельники: що проведено в будинку – на тому й доведеться варити улюблений борщ.

Газові варильні поверхні звичні, швидко прогріваються до потрібної температури і коштують дешевше за інші. Головні мінуси таких моделей – висока пожежна небезпека і складність реалізації додаткових функцій.

У електричних варильних поверхонь немає відкритого вогню, можна чітко витримувати потрібну температуру та регулювати нагрів, зазвичай є таймер для вимкнення конфорки. Такі моделі повільно прогріваються, але й остигають поступово, а не миттєво, як газові. Завдяки цьому можна спокійно закінчити приготування страви та деякий час підтримувати її гарячою. 

id-549762

Є комбіновані варильні поверхні – гібриди, в яких об'єднуються електричні та газові конфорки. Ця специфічна техніка стане в пригоді тим, у кого є доступ до обох джерел енергії, але він непостійний.

Наприклад, при перебоях з газом зручно готувати на електриці, а якщо взимку в заміському будинку або на дачі обірвало дроти, можна підключити до конфорки газовий балон.

Как выбрать варочную поверхность #3 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Electrolux EGD6576NOK – комбінована незалежна варильна поверхня з двома індукційними та двома газовими конфорками. У моделі сенсорне управління й поворотні регулятори, є підсвічування, блокування від дітей, газ-контроль, електрозапалювання, таймер та індикація залишкового тепла

Вибираємо кількість і особливості конфорок

Від кількості, площі та функціональності конфорок безпосередньо залежить зручність роботи на плиті.

Кількість. Традиційно у варильної поверхні 3-4 конфорки. Цього вистачить для готування щодня, є запас місця для нестандартних розширюваних конфорок. Є компактні варильні поверхні на 1-2 конфорки – досить вузькі, шириною 25-30 см, тобто вдвічі менші, ніж стандартна модель. У професійних варильних поверхонь для ресторанів, кафе та їдалень 5-ть і більше конфорок.

Особливості. Є варильні поверхні, у яких замість однієї звичайної конфорки вбудовано специфічний пристрій. Це може бути конфорка із зоною розширення, коли невеликий круглий елемент змінює форму або збільшується в діаметрі завдяки окремим додатковим секторам. Ця функція зручна, якщо готувати страву у великій каструлі, сковороді або в качатниці.

У газових варильних поверхонь це може бути додаткове кільце з каналами для газу, а в електричних – напівкругла секція. Про функціональність деяких специфічних конфорок говорить їх назва: конфорка-барбекюконфорка-гриль чи конфорка-фритюрниця.

id-15797603

Іноді конфорка може регулювати швидкість розігріву. Наприклад, існують:

  • Турбоконфорка – газова конфорка з 2-3 рядами полум'я, нагрівається швидше та інтенсивніше стандартної конфорки.
  • Конфорки швидкого розігріву бувають і в газових, і в електричних варильних поверхнях. У них більше потужність і менше час нагрівання. Стануть у пригоді, щоб швидко закип'ятити воду або зробити страву, для якої важливий швидкий розігрів і високотемпературна обробка.
  • Економічні конфорки зазвичай на газових варильних поверхнях. Вони складаються з кришки та модифікованої чаші. Чаша не нагріває основу варильної панелі, завдяки чому їжа готується швидше, а витрати газу скорочуються.
Как выбрать варочную поверхность #4 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Gorenje IT640WSC – електрична незалежна варильна поверхня з термостійкої склокераміки білого кольору. Обладнана чотирма конфорками: дві потужністю по 1,4 кВт, одна з розширеною зоною нагріву для овального посуду потужністю 2 кВт і одна з максимальною потужністю 2,2 кВт

Вибираємо тип конфорок

Для електричних варильних поверхонь важливий і тип конфорки. Він впливає на швидкість приготування їжі, зовнішній вигляд, пожежонебезпеку, енергоспоживання та простоту догляду за плитою.

Звичайні спіральні (рапідні) конфорки – це великий чавунний млинець всередині якого нагрівальний елемент. Такі конфорки гріються порівняно повільно, адже чавун поглинає багато тепла, через що зростає споживання електроенергії. Але й остигають вони поступово, що може бути корисно, а ще у них мінімальні вимоги до догляду, форми та матеріалу посуду – вона може бути будь-якою.

Варильна поверхня з індукційними конфорками на вигляд як звичайне темне скло або гладка пластикова/металева панель. Але всередині у неї не нагрівальні стрічки, а спеціальна поверхня, яка індукційним методом передає енергію просто в дно каструлі або сковороди.

Завдяки цьому втрати енергії мінімальні, адже вся вона йде на нагрів, але й вимоги високі – максимум уваги під час догляду за поверхнею та спеціальний посуд, для індукційних плит, зазвичай у нього є маркування.

Как выбрать варочную поверхность #5 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Зверніть увагу на нижнє праве позначення. У посуду для індукційної плити має бути саме така позначка – трохи витягнута вгору спіраль

Сучасні конфорки з гофрованої стрічки (Hi-Light) та надшвидкого нагріву (highSpeed) гріються швидко та електрики споживають небагато. У їх конструкції потужні електричні нитки сховані під загартованим темним склом, яке практично не поглинає тепло. При цьому збережено такий плюс, як повільне охолодження конфорки та приготованої їжі.

id-10448988

Але саме в скляній поверхні таких варильних панелей і зібрані головні проблеми:

  • у посуду для приготування має бути плоске дно, інакше частина тепла не проходитиме крізь скло, а залишатиметься в ньому, перегріваючи кристалічну решітку та поступово роблячи скло все крихкішим;
  • за склом потрібно доглядати за допомогою спеціальних хімічних засобів і ножа-шкребка (зазвичай йде в комплекті);
  • розігріте скло боїться попадання цукру, який швидко плавиться та в'їдається в поверхню. При цьому очистити скляну поверхню легше, ніж ребристу в звичайній конфорці старого типу.
Как выбрать варочную поверхность #6 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Siemens ET675FNP1E – електрична незалежна варильна поверхня з чотирма конфорками надшвидкого нагріву (highSpeed). У моделі 17 ступенів потужності, дисплей індикації рівня потужності для кожної конфорки, є таймер з функцією відключення, індикатор включення і залишкового тепла

Вибираємо корисні можливості варильної поверхні

Електрозапалювання. Варильна поверхня з електрозапалюванням включається одним натисканням на кнопку, але для цього вона має бути постійно підключена до електромережі.

Газ-контроль для конфорок. Така робоча поверхня сама перекриє подачу газу, як тільки вогонь в конфорці згасне.

Вбудована витяжка. Зазвичай витяжка pозміщена в цeнтpі вapильної поверхні, може працювати в режимі peциpкуляції та в peжимі відведення забрудненого повітря, всередині у неї продуктивна туpбіна з фільтрами і високою швидкістю вcмоктування повітря.

id-9690157

Таймер для кожної конфорки. У деяких моделях таймер працює для кожної конфорки окремо.

Це зручно, якщо ви часто готуєте кілька страв одночасно. Після закінчення заданого часу потрібна конфорка автоматично відключається.

Как выбрать варочную поверхность #7 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Elica NIKOLATESLA BL/A/83 – електрична варильна поверхня з вбудованою витяжкою. На робочій зоні 4 конфорки різні за розмірами і 9 потужностей нагрівання. Дві з них можуть об'єднуватися, збільшуючи площу нагріву, для кожної є індивідуальний індикатор залишкового тепла. Витяжка потужністю 160 Вт працює в режимах відведення та фільтрації, використовуючи фільтри з підвищеною ефективністю очищення

Вибираємо важливі параметри

Розміри. Стандартна ширина варильної поверхні 55-64 см, але є моделі значно вужчі та набагато ширші. Можна вибрати й глибину панелей. Найбільше варильних поверхонь глибиною 47-55 см, є моделі глибиною 46 см і менше, а також 60 см і більше.

Покриття. Звичайна емаль легко миється, але боїться відколів, нержавіюча сталь міцніша, однак на ній сильніше помітні відбитки та плями, склокераміка міцна, але вимагає особливого догляду.

Колір. Найбільше моделей чорного кольору, але є й білі, під нержавіючу сталь, бежеві, іншого кольору.

Матеріал решітки для газових варильних поверхонь. Решітки бувають чавунні та сталеві. Плюси чавуну: гарна температурна стійкість, збереження одного темного кольору довгий час, висока міцність і відсутність зварних з'єднань (зазвичай чавунна решітка відливається як єдине ціле). Мінуси: чавунні решітки складно очистити через пористу структуру матеріалу, вона може розколотися, якщо зверху впаде важкий предмет.

Зі сталевими ґратами все навпаки: вони не бояться падіння важких предметів, адже сталь податливіша, ніж чавун. Їх простіше мити, оскільки вони покриті гладкою фарбою-емаллю. Однак це покриття є і проблемою: з часом фарба може відшаровуватися, оголюючи відкритий метал. Крім того, сталеві решітки зазвичай зварюються з декількох окремих частин, тому можуть тріснути в місці з'єднання. В більшості випадків якісна решітка – сталева або чавунна – служить довгі роки.

Как выбрать варочную поверхность #8 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Сподіваємося, що наш матеріал допоможе вам вибрати варильну поверхню, і бажаємо приємних покупок з Хотлайн!

Автор: Роман Мельниченко

Як вибрати Варильні поверхні
Коментарі (0)

‌Вас може зацікавити