На наших кухнях багато великої та не дуже побутової техніки: плита або варильна поверхня, холодильник, посудомийна машина, мікрохвильова піч, кавоварка і ще безліч різних, безумовно, корисних пристосувань. Як правильно все це розмістити, щоб на кухні було зручно і комфортно – розповімо в нашому спеціальному матеріалі.
Правило робочого трикутника
На будь-якій кухні є робочий трикутник – три основні точки, між якими ми рухаємося в процесі приготування їжі – холодильник, мийка та плита.
Щоб приготування вечері не перетворилося на забіг на довгу дистанцію, важливо, щоб на цьому шляху вам нічого не заважало, а між вершинами робочого трикутника було не більше 5-7 квадратних метрів. Для цього відстань між кухонною технікою має бути в таких межах:
- від холодильника до мийки – 1,3-2,3 метра;
- від плити до мийки – 1,3-1,8 метра;
- між далекими вершинами робочого трикутника – 3-4 метри.
Звичайно, на маленьких кухнях розмір робочого трикутника буде менше оптимального, але важливо знайти компроміс. Якщо стиснути параметри до крихітних розмірів, готувати буде некомфортно.
Не переривайте робочу поверхню
Не варто «розривати» робочу поверхню кухні побутовою технікою. Холодильник або навісні шафи з вбудованою побутовою технікою розміщуйте по кутах кухні або по краях гарнітура.
Вибирайте багатофункціональну техніку
Багатофункціональні побутові прилади відмінно економлять простір і при цьому гарантують своїм власникам відразу кілька корисних функцій.
Так, мікрохвильова піч з функцією приготування на пару замінить пароварку, а духова шафа з функцією СВЧ – мікрохвильовку.
Знайдіть місце для мікрохвильової печі
Мікрохвильова піч – це зручно, але на стільниці вона займає багато робочого простору, особливо на маленькій кухні.
Є три альтернативні варіанти розташування мікрохвильовки всередині кухонних меблів.
Або ж її можна встановити на спеціальних консолях, закріплених в стіні на висоті 135-140 см від підлоги або на 6-8 см нижче плеча того, хто найчастіше користується приладом.
Детальніше про те, як вибрати мікрохвильову піч – читайте в нашому гіді покупця.
Читайте інструкцію до витяжки
Сучасний ринок пропонує витяжки різних розмірів і потужності, тому перед покупкою уважно прочитайте інструкцію до обраної моделі.
Виробник вказує рекомендовану висоту для розташування витяжки, та це може бути зовсім не стандартних 60-75 см від варильної поверхні, до яких усі звикли.
Заощадити місце на кухні та зменшити кількість підвісних приладів допоможуть настільні витяжки, які вбудовуються в стільницю. Це оригінальне і зручне рішення.
Детальніше про те, як вибрати витяжку – читайте в спеціальному гіді покупця.
Пам'ятайте про необхідний простір
Не ставте плиту або варильну панель впритул до стіни чи тим більше до холодильника. В останньому випадку це не тільки небезпечно, а й не економно – нагріваючись збоку, холодильнику доведеться активніше працювати, підтримуючи потрібну температуру.
Як знизити навантаження на роботу холодильника і зменшити загальні витрати електроенергії, читайте в нашому спеціальному матеріалі Економна робота холодильника: поради hotline.ua.
Щоб на плиті було комфортно готувати, по обидва боки від неї краще залишити мінімум 40 см вільної робочої поверхні.
Хочете, щоб в холодильник було зручно завантажувати продукти та діставати з нього каструлі? Тоді вільна поверхня з того боку, куди відчиняються двері – кухонний must-have.
З духовкою працює такий же принцип – передбачте хоча б з одного боку від неї нічим не зайняту ділянку стільниці.
Близько 60% часу приготування їжі ми проводимо у мийки, тому краще не розташовувати впритул до неї жодних дрібних і великих побутових приладів. Залиште вільними хоча б 45-60 см робочої поверхні.
Посудомийна машина біля мийки
Якщо на вашій кухні знайшлося місце для посудомийної машинки, максимальна відстань від неї до мийки має бути 90 см.
Щоб двері посудомийки було зручно відкривати й закривати, а також завантажувати та вивантажувати посуд, не розміщуйте прилад впритул до стіни або кутової секції. Залиште проміжок близько 50 см.
Детальніше про те, як вибрати посудомийну машинку і чому вона економить ваш бюджет – читайте в наших спеціальних матеріалах.
Вдалі схеми
Ми живемо в типових квартирах, отже є стандартні вдалі схеми розташування побутової техніки та кухонних гарнітурів на наших кухнях.
Ми підготували для вас схеми чотирьох варіантів: лінійного, Г-подібного, П-подібного та острівного планування кухні.
Лінійне розташування гарнітура, варіант 1
Лінійне розташування гарнітура, варіант 2
Г-подібне розташування гарнітура, варіант 1
Г-подібне розташування гарнітура, варіант 2
П-подібне розташування гарнітура
«Острівне» планування кухні, варіант 1
«Острівне» планування кухні, варіант 2
«Острівне» планування кухні, варіант 3
«Острівне» планування кухні, варіант 4
Сподіваємося, що наші поради допоможуть вам уникнути помилок під час ремонту, і бажаємо вдалих покупок з Хотлайн!
Автор: Карабута Наталія