Спекти паску без допомоги кухонної техніки можуть тільки справжні гуру кулінарії. Адже потрібно і з інгредієнтами вгадати, і щоб та духовка не завередувала. За допомогою хлібопічки або мультиварки приготувати паску набагато швидше nf простіше. Корисні поради та перевірені рецепти випічки до Великодня – у нашому матеріалі.
Як спекти паску в мультиварці
В мультиварці за один раз можна приготувати лише одну паску, але досить велику. Хочете спекти кілька? Доведеться кожен раз готувати тісто. Шанувальникам золотистої скоринки варто бути готовими до того, що у паски з мультиварки її може не бути. Але не поспішайте засмучуватися, адже верх такої випічки, як правило, заливається глазур'ю. До того ж всередині цього чуда техніки паска гарантовано пропечеться та не підгорить.
Режим «Випічка» у багатьох моделях мультиварок обмежений 60-65 хвилинами, а ось на приготування паски потрібно близько 1,5 годин. Щоб випічка пропеклась, коли мультиварка подасть сигнал про закінчення роботи, не відкривайте кришку, а встановіть додатковий час на тому ж режимі або залиште в режимі підігріву.
Кращі рецепти пасок в мультиварці
КЛАСИЧНА ПАСКА
Інгредієнти:
- 2,5 склянки борошна
- 1 склянка цукру
- 2 яйця
- 75 г вершкового масла
- 2 столові ложки рослинної олії
- 100 мл молока
- 20 г свіжих пресованих дріжджів
- 50 г родзинок
- дрібка солі
- ваніль і кардамон
Приготування:
Розведіть дріжджі в теплому молоці з чайною ложкою цукру та залиште на 15-20 хвилин. Просійте борошно. Збийте білки з цукром, додайте суміш в дріжджі разом зі склянкою борошна та залиште опару підходити в теплі (вона має збільшитися у 2-3 рази).
М'яке вершкове масло розітріть з сіллю і жовтками, додайте в опару, всипте просіяне борошно та починайте вимішувати тісто. Накрийте його серветкою та дайте підійти в теплому місці.
Запарте родзинки, злийте з них воду, обсушіть та злегка обваляйте в борошні. Покладіть родзинки в тісто, додайте ваніль і кардамон, перемішайте та залиште на 30 хвилин. Змастіть тісто рослинною олією і вимішуйте його 20 хвилин.
Викладіть тісто в чашу мультиварки, дайте піднятися під кришкою, встановіть режим «Випічка» на 60-65 хвилин. Після закінчення терміну випічки залиште паску на підігріві протягом 20-30 хвилин (кришку при цьому не відкривайте).
ПАСКА З РОДЗИНКАМИ
Інгредієнти:
- 500-600 г або 5 мультистаканів борошна
- 100 мл молока
- 10 г сухих дріжджів
- 150 г або 1 мультистакан цукру
- ½ чайної ложки солі
- 70 г вершкового масла
- 50 мл рослинної олії
- 3 яйця
- 100 г родзинок
- 1 пакетик ванільного цукру
Приготування:
Молоко підігрійте, розведіть в ньому дріжджі, 3 столові ложки борошна та 1 чайну ложку цукру. Залиште в теплому місці на 20 хвилин. Збийте до білого яйця з цукром, сіллю та ваніліном. Змішайте з закваскою. Поступово просійте в суміш борошно та замісіть тісто.
Викладіть тісто на стіл, поступово вмішайте в нього вершкове масло та рослинну олію. Залиште на 4 години. Залийте родзинки окропом, дайте набрякнути. Тісто, що підійшло промесіть ще раз з родзинками.
Чашу мультиварки смажте маслом, викладіть в неї тісто. Увімкніть підігрів на 20 хвилин, після чого дайте підійти тесту протягом 40 хвилин. Випікайте 90 хвилин.
СИРНА ПАСКА
Інгредієнти:
- 110 мл молока
- 100 г вершкового масла
- 150 г жирного сиру
- 2 яйця
- 100 г цукру
- 500 г борошна
- 3 ч.ложки сухих дріжджів
- ½ чайної ложки солі
- 1 пакетик ваніліну
- родзинки, сухофрукти, цукати – до смаку
Приготування:
Протріть сир через сито. Просійте борошно. Розведіть дріжджі в теплому молоці з 2-3 столовими ложками борошна та 1 чайною ложкою цукру. Збийте яйця з цукром, додайте опару, розтоплене вершкове масло, сіль, ванілін і протертий крізь сито сир. Перемішайте та поступово введіть борошно.
Вимісіть тісто та залиште підходити в теплому місці. Воно має збільшитися в об'ємі у 2-3 рази. Вмішайте в тісто родзинки та сухофрукти, скачайте в кулю й викладіть в змащену маслом чашу мультиварки. Дайте піднятися і встановіть режим «Випічка» на 90 хвилин. Остудіть, прикрасьте верх паски глазур'ю.
До речі, про глазур. У нас є кілька перевірених рецептів.
На яйці. Змішати 1 яйце та 100 г цукрової пудри. Збити до білого віночком або міксером.
З білком і лимонним соком. 1 охолоджений білок збити зі 100 г цукрової пудри поки суміш не загусне. Додати сік лимона і знову збити.
На молоці. ½ склянки води з'єднати з ½ склянки цукру і 30 г вершкового масла. Поставити на вогонь і варити до густоти сиропу. Остудити до теплого консистенції та наносити на верх паски.
На лимонному соці. 1 склянку цукрової пудри розтерти з 1 склянкою лимонного соку до гладкості та відразу ж нанести на випічку.
Як спекти смачну паску в хлібопічці
Здавалося б, що може бути простіше – засипати у відерце хлібопічки всі інгредієнти, включити програму для випікання та можна розслабитися, поки паска не приготується. Але якщо ви хочете, щоб ваша великодня випічка була ніжною, смачною та ароматною – не обійтися без кулінарних секретів і перевірених рецептів.
Корисні поради для тих, хто пече паску в хлібопічці:
- Спочатку закладайте в хлібопічку рідкі інгредієнти, потім борошно, потім сухі дріжджі.
- Не потрібно утрамбовувати сухі інгредієнти.
- Перед початком випікання борошно просійте крізь сито. Так воно стане повітряним, а випічка вийде пористою та ніжною.
- Звертайте увагу на термін придатності борошна, використовуйте свіже, що зберігалося в герметичному упакованні.
- Всі продукти мають бути кімнатної температури.
- Не кладіть вершкове масло в чашу одним шматком – це ускладнить вимішування.
- Відміряйте інгредієнти мірною ложечкою з комплекту, не використовуйте для цього звичайні столові або чайні ложки.
- Для випікання паски використовуйте свіжі сухі швидкодіючі дріжджі.
- Тісто, яке добре вимішане, м'яко пружинить від натискання та не прилипає до стінок ємності.
- Коли паска спечеться, не поспішайте її виймати, нехай постоїть 20 хвилин. Так вона легше відстане від стінок, і її можна буде акуратно дістати.
Кращі рецепти пасок в хлібопічці
ПАСКА З РОДЗИНКАМИ
Інгредієнти:
- 400 г борошна
- 170 мл молока
- 2,5 ч.ложки сухих дріжджів
- 5-7 ст. ложок цукру
- 0,5 чайної ложки солі
- 1 пакетик ваніліну
- 3 яйця
- 100 г родзинок
Тісто виходить досить рідке, але так і має бути. Випікати можна у двох режимах: звичайному та прискореному, встановивши світлий колір скоринки.
Кулінарний нюанс: в залежності від моделі хлібопічки, розмір буханок може позначатися по-різному – буквами або в грамах. Закономірність позначень проста: хліб вагою 600 г, 800 г, 1 кг відповідає розмірам M, L, XL.
ЦИТРУСОВА ПАСКА
Інгредієнти:
- 450 г борошна
- 2,5 ч. ложки сухих дріжджів
- 0,5 ч. ложки солі
- 5 ст. ложок цукру
- 1 пакетик ваніліну
- 4 яйця
- 100 г вершкового масла
- 50 г соку лимона або апельсина
- повний диспенсер родзинок.
Випікайте на стандартній програмі хліба з родзинками, встановивши світлий колір скоринки.
Кулінарний нюанс: щоб було легше вичавити сік з лимона або апельсина, спочатку покатайте його по столу, притискаючи до поверхні. Потім розріжте навпіл і видавлюйте.
ПАСКА З СИРОМ І МЕДОМ
Інгредієнти:
- 200 г сиру
- 2 ст. ложки сухого молока
- 0,6 кг борошна
- 2,5 ст. ложки меду
- фільтрована вода
- 3 яйця
- 2 ст. ложки рослинної олії
- 2 ч. ложки сухих дріжджів
- дрібка солі
- 100 г родзинок
Як приготувати:
Збийте яйця, змішайте їх з водою, щоб в результаті вийшло 300 г суміші, і вилийте в хлібопічку. Додайте до яєчної маси сир, масло, сіль і мед.
Родзинки обдайте окропом і додайте в масу, всипте дріжджі та сухе молоко. Все перемішайте й додайте борошно. Поставте випікати на 3 години.
Нехай ваша випічка завжди буде смачною та ароматною, незалежно від того, як ви вирішите її готувати – в хлібопічці або мультиварці. Бажаємо гарних свят та вдалих покупок з Хотлайн!
Автор: Карабута Наталя