Каталог товарів
Київ
UA

Рецепти млинців на Масницю: як спекти відмінні млинці

Масляний тиждень добігає кінця, а ви ще не коштували гарних млинців? У цьому матеріалі ми розповімо, як зробити ідеальні млинці навіть кулінару-початківцю, а ще поділимося надзвичайно смачними рецептами.

Масляний тиждень добігає кінця, а ви ще не коштували гарних млинців? У цьому матеріалі ми розповімо, як зробити ідеальні млинці навіть кулінару-початківцю, а ще поділимося надзвичайно смачними рецептами.

Корисні поради

Млинці – один з найдавніших і простих видів хліба, тому практично в кожній національній кухні та у кожної доброї господині є свій особливий рецепт млинців. Їх печуть із пшеничного, гречаного, житнього борошна, на молоці, сироватці, кефірі, мінеральній воді тощо.

Рецепти млинців на Масницю: як спекти відмінні млинці #2 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Але які б ви не вирішили приготувати, щоб млинці вийшли вдалими, важливо дотримуватися кількох правил:

  • Класичні млинці готують з яєць, молока та борошна, тому свіжі і якісні інгредієнти – головна запорука смачного результату.
  • Щоб в тісті не було грудок, спочатку завжди збивайте яйця з сіллю/цукром і борошном, а молоко вводьте в останню чергу. Збивати можна як вручну, так і блендером, головне не перестаратися, адже млинці – не меренги.
  • Приготувавши тісто, дайте йому 30-60 хвилин відпочити в холодильнику.
  • Використовуйте пательню з антипригарним покриттям, на ній можна смажити без олії. А 3-4 столові ложки рослинної олії краще додайте в тісто, щоб млинці не прилипали до сковорідки.
  • Якщо смажити млинці на пательні не виходить – спробуйте освоїти млинницю. З нею непотрібно робити складні рухи сковородою, щоб розрівняти тісто, у чаші низькі борти, тож млинці легко перевертати, є антипригарне покриття, завдяки якому нічого не пригорає.
  • Сода на кінчику ножа зробить млинці повітряними та ніжними. Обов'язково погасіть її лимонним соком або оцтом.
  • А якщо додати в тісто одну столову ложку крохмалю, вийдуть ажурні млинці.
  • Тісто для млинців не має бути занадто тягучим або занадто рідким, ідеальна консистенція як у рідкої сметани.
Рецепти млинців на Масницю: як спекти відмінні млинці #3 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Підказки для тих, хто хоче зробити незвичайні млинці:

  • Спробуйте замінити коров'яче молоко на кокосове, мигдальне або інше рослинне. Смак у таких млинців буде зовсім іншим.
  • Використовуйте натуральні барвники. Щоб приготувати кольорові млинці додайте в тісто шпинат, сік червоної капусти, сік або пюре буряку, куркуму, чорничний нектар тощо.
  • Щоб приготувати пісні млинці, яйце може замінити 1 ч.л подрібненого в кавомолці насіння льону.
  • Не варто робити млинці тільки з гречаного борошна, вони будуть легко рватися. Змішайте гречане борошно з кукурудзяним або пшеничним і все вийде.
  • Не бійтеся додавати в тісто цедру лимона або апельсина, корицю, ваніль та інші прянощі.
Рецепти млинців на Масницю: як спекти відмінні млинці #4 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

А тепер кілька перевірених рецептів нетривіальних млинців, які стануть найкращим частуванням на Масницю.

Шоколадні млинці з кленовим сиропом і кеш'ю

Для 8 млинців знадобиться:

  • 100 г борошна;
  • 15 г какао;
  • 2 ст.л дрібного цукру;
  • 1 яйце;
  • 300 мл молока;
  • трохи олії для смаження;
  • 100 г смаженого кеш'ю;
  • 150 мл кленового сиропу.

Просійте борошно з какао в миску, додайте цукор і перемішайте. Зробіть поглиблення в середині та влийте яйце та трохи молока. Поступово вмішайте борошно та влийте залишок молока. Перемішайте тісто до однорідності та дайте йому постояти 10 хвилин. Смажте млинці на розігрітій сковорідці з невеликою кількістю олії. Складіть отримані млинці, полийте кленовим сиропом і присипте горіхами. За бажанням додайте кульку ванільного морозива.

Рецепти млинців на Масницю: як спекти відмінні млинці #5 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Тонкі млинці з сирно-грушевою начинкою

Для 8 тонких млинців знадобиться:

  • 350 мл молока;
  • 2 яйця;
  • 2/3 склянки борошна;
  • дрібка цукру та солі;
  • 1 ст.л рослинної олії без запаху.

Для начинки:

  • 120 г рикоти;
  • 100 мл жирних вершків;
  • 1 груша (очищена та нарізана кубиками);
  • 1 ч.л ванільного екстракту;
  • 3 ст.л цукрової пудри;
  • 2 ст.л цукру;
  • малиновий соус, м'ята та ягоди для прикрашання.

Яйця змішайте з сіллю, цукром і борошном. Поступово влийте молоко, перемішуючи блендером або віночком, щоб не було грудок. Влийте олію та ще раз перемішайте. Приберіть в холодильник на 30 хвилин. У блендері збийте сир і вершки з ваніллю та цукровою пудрою до однорідного стану. У сотейник покладіть цукор, грушу та 20-30 мл зеленого чаю. Доведіть до кипіння та варіть 5 хвилин під кришкою. Остудіть.

Посмажте млинці на сковорідці. Змішайте грушу та сирну масу. В середину кожного млинця покладіть 1 ст.л начинки, розрівняйте і складіть мішечком, трубочкою, конвертиком – як вам більше подобається. Викладіть млинці на блюдо, прикрасьте за бажанням, додайте ягідний соус і подавайте.

Рецепти млинців на Масницю: як спекти відмінні млинці #6 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Лимонні тонкі млинці

Для 8-10 млинців знадобиться:

  • 2 яйця;
  • 170 мл молока;
  • 1/2 склянки борошна + 1 ст.л за необхідності;
  • 20 г вершкового масла;
  • 10 мл рослинної олії;
  • цедра 1/2-1 лимона;
  • 3 ст.л цукру;
  • дрібка солі.

Просійте борошно, додайте цедру та цукор. По одному введіть яйця, додайте розтоплену вершкове масло та рослинну олію. Перемішайте і влийте тепле молоко. Замісіть тісто і залиште відпочивати на 30-40 хвилин. Посмажте млинці на розпеченій антипригарній пательні без олії. Подавайте гарячими з медом, цукром і сметаною.

Рецепти млинців на Масницю: як спекти відмінні млинці #7 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Бурякові млинці

Для 10 млинців знадобиться:

  • 200 мл бурякового соку;
  • 200 мл молока;
  • 2/3 склянки борошна;
  • щіпка солі та цукру;
  • 2 яйця;
  • 2 ст.л оливкової олії;
  • соковитискач.

Візьміть молодий буряк і вичавіть з нього сік. У мисці яйця добре перемішайте з борошном, частинами введіть молоко, а потім сік. Перемішайте до однорідності.

Додайте сіль, цукор, масло та ще раз перемішайте. Накрийте тісто плівкою та приберіть в холодильник на 30 хвилин. Спечіть млинці на пательні. Подавайте з салатом зі свіжих овочів, крем-сиром або сиром з блакитною цвіллю.

Рецепти млинців на Масницю: як спекти відмінні млинці #8 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Млинці з грибами та блакитним сиром

Для 8-10 млинців знадобиться:

  • 2 яйця;
  • 500 мл молока;
  • 1 склянка борошна;
  • 2 ст.л оливкової олії;
  • щіпка солі та цукру;
  • 300 г печериць;
  • 100 г сиру;
  • 70 мл червоного сухого вина;
  • 2 ст.л оливкової олії;
  • 1 цибулина;
  • 2 зубчики часнику;
  • 1 ч.л італійських трав;
  • сіль і перець до смаку;
  • трохи олії для смаження.

Яйця змішайте в мисці з борошном, поступово введіть молоко, масло, сіль і цукор. Добре перемішайте до утворення однорідного млинцевого тіста та відставте на 15 хвилин. На розпеченій пательні підсмажте млинці. Цибулю й часник подрібніть, гриби дрібно наріжте.

У сотейнику розігрійте оливкову олію і припустіть цибулю та часник до м'якості. Додайте гриби, сіль і перець, вино і прянощі, і готуйте 10 хвилин, поки гриби не пустять сік, який не випарується разом із вином. Додайте до грибів подрібнений сир і перемішайте.

На млинці викладіть начинку, згорніть трубочкою або конвертиком. Трохи обсмажте отримані млинчики в невеликій кількості рослинної олії. Подавайте просто так або зі сметаною та вершками.

Рецепти млинців на Масницю: як спекти відмінні млинці #9 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Пісні млинці на гречаному молоці

Для 6-8 млинців знадобиться:

  • 250 мл гречаного або іншого рослинного молока;
  • 1 ч.л подрібненого насіння льону;
  • дрібка солі;
  • 1 ч.л цукру;
  • 1 ст.л рослинної олії;
  • 70 г пшеничного борошна;
  • 30 г гречаного борошна;
  • 1/3 ч.л соди;
  • 1 ст.л лимонного соку.

Введіть в борошно частинами молоко, розмішуючи віночком, щоб не утворилося грудок. Додайте всі інші інгредієнти, перемішайте та накрийте плівкою. Приберіть на 10-15-30 хвилин в прохолодне місце, щоб тісто відпочило. Посмажте на добре розігрітій пательні з антипригарним покриттям.

Рецепти млинців на Масницю: як спекти відмінні млинці #10 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Млинцевий пиріг з маком і шоколадом

Для млинців:

  • 3-4 ст.л борошна;
  • 2 яйця;
  • 160-180 мл молока;
  • 1 ст.л цукру;
  • дрібка солі;
  • 2-3 ст.л рослинної олії;
  • дрібка ванілі.

Для начинки:

  • 2/3 склянки маку;
  • 1/2 склянки молока;
  • 1 ст.л олії;
  • 1 ч.л ванілі;
  • 1/3 склянки родзинок;
  • 1/2 склянки горіхів;
  • цедра та сік 1/2 лимона;
  • 1 ч.л коньяку;
  • 1/3 склянки меду.

Для соусу:

  • 100 г чорного шоколаду;
  • 2 ст.л вершкового масла;
  • 2-3 ст.л абрикосового джему.

Всі інгредієнти млинців змішайте в мисці. Замісити однорідне тісто і залиште його відпочивати на 1 годину. Підсмажте млинці в маленькій сковорідці, кожен раз змащуючи її олією.

Для начинки залийте мак на годину окропом, потім злийте воду і подрібніть мак в блендері. Подрібніть родзинки та горіхи, змішайте з маком. У сотейнику змішайте молоко, мед і ваніль. Доведіть масу до кипіння і проваріть 5-7 хвилин, поки вона трохи не випарується. Додайте в молоко подрібнену горіхово-макову суміш і перемішайте. Додайте коньяк, цедру та сік лимона.

Жаротривку форму прокладіть пергаментом. Викладіть всі млинці стопкою, промазуючи кожен начинкою. Верхній млинець промащувати не треба. Відправте форму в розігріту до 200 ° С духовку на 5-7 хвилин. Для соусу розтопіть шоколад з вершками. Розігрійте абрикосовий джем і промажте їм пиріг. Полийте соусом пиріг і можна подавати.

Рецепти млинців на Масницю: як спекти відмінні млинці #11 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Сподіваємося, що ви виберете рецепт на свій смак, і бажаємо смачної Масниці!

Автор: Едуард Насиров, гастро-експерт і фуд-стиліст, автор кулінарного блогу Happyfood

Рецепти Блендери, комбайни, міксери Тостери, бутербродниці, вафельниці Сковороди Кухонне приладдя
Коментарі (0)

‌Вас може зацікавити