Масляний тиждень добігає кінця, а ви ще не коштували гарних млинців? У цьому матеріалі ми розповімо, як зробити ідеальні млинці навіть кулінару-початківцю, а ще поділимося надзвичайно смачними рецептами.
Корисні поради
Млинці – один з найдавніших і простих видів хліба, тому практично в кожній національній кухні та у кожної доброї господині є свій особливий рецепт млинців. Їх печуть із пшеничного, гречаного, житнього борошна, на молоці, сироватці, кефірі, мінеральній воді тощо.
Але які б ви не вирішили приготувати, щоб млинці вийшли вдалими, важливо дотримуватися кількох правил:
- Класичні млинці готують з яєць, молока та борошна, тому свіжі і якісні інгредієнти – головна запорука смачного результату.
- Щоб в тісті не було грудок, спочатку завжди збивайте яйця з сіллю/цукром і борошном, а молоко вводьте в останню чергу. Збивати можна як вручну, так і блендером, головне не перестаратися, адже млинці – не меренги.
- Приготувавши тісто, дайте йому 30-60 хвилин відпочити в холодильнику.
- Використовуйте пательню з антипригарним покриттям, на ній можна смажити без олії. А 3-4 столові ложки рослинної олії краще додайте в тісто, щоб млинці не прилипали до сковорідки.
- Якщо смажити млинці на пательні не виходить – спробуйте освоїти млинницю. З нею непотрібно робити складні рухи сковородою, щоб розрівняти тісто, у чаші низькі борти, тож млинці легко перевертати, є антипригарне покриття, завдяки якому нічого не пригорає.
- Сода на кінчику ножа зробить млинці повітряними та ніжними. Обов'язково погасіть її лимонним соком або оцтом.
- А якщо додати в тісто одну столову ложку крохмалю, вийдуть ажурні млинці.
- Тісто для млинців не має бути занадто тягучим або занадто рідким, ідеальна консистенція як у рідкої сметани.
Підказки для тих, хто хоче зробити незвичайні млинці:
- Спробуйте замінити коров'яче молоко на кокосове, мигдальне або інше рослинне. Смак у таких млинців буде зовсім іншим.
- Використовуйте натуральні барвники. Щоб приготувати кольорові млинці додайте в тісто шпинат, сік червоної капусти, сік або пюре буряку, куркуму, чорничний нектар тощо.
- Щоб приготувати пісні млинці, яйце може замінити 1 ч.л подрібненого в кавомолці насіння льону.
- Не варто робити млинці тільки з гречаного борошна, вони будуть легко рватися. Змішайте гречане борошно з кукурудзяним або пшеничним і все вийде.
- Не бійтеся додавати в тісто цедру лимона або апельсина, корицю, ваніль та інші прянощі.
А тепер кілька перевірених рецептів нетривіальних млинців, які стануть найкращим частуванням на Масницю.
Шоколадні млинці з кленовим сиропом і кеш'ю
Для 8 млинців знадобиться:
- 100 г борошна;
- 15 г какао;
- 2 ст.л дрібного цукру;
- 1 яйце;
- 300 мл молока;
- трохи олії для смаження;
- 100 г смаженого кеш'ю;
- 150 мл кленового сиропу.
Просійте борошно з какао в миску, додайте цукор і перемішайте. Зробіть поглиблення в середині та влийте яйце та трохи молока. Поступово вмішайте борошно та влийте залишок молока. Перемішайте тісто до однорідності та дайте йому постояти 10 хвилин. Смажте млинці на розігрітій сковорідці з невеликою кількістю олії. Складіть отримані млинці, полийте кленовим сиропом і присипте горіхами. За бажанням додайте кульку ванільного морозива.
Тонкі млинці з сирно-грушевою начинкою
Для 8 тонких млинців знадобиться:
- 350 мл молока;
- 2 яйця;
- 2/3 склянки борошна;
- дрібка цукру та солі;
- 1 ст.л рослинної олії без запаху.
Для начинки:
- 120 г рикоти;
- 100 мл жирних вершків;
- 1 груша (очищена та нарізана кубиками);
- 1 ч.л ванільного екстракту;
- 3 ст.л цукрової пудри;
- 2 ст.л цукру;
- малиновий соус, м'ята та ягоди для прикрашання.
Яйця змішайте з сіллю, цукром і борошном. Поступово влийте молоко, перемішуючи блендером або віночком, щоб не було грудок. Влийте олію та ще раз перемішайте. Приберіть в холодильник на 30 хвилин. У блендері збийте сир і вершки з ваніллю та цукровою пудрою до однорідного стану. У сотейник покладіть цукор, грушу та 20-30 мл зеленого чаю. Доведіть до кипіння та варіть 5 хвилин під кришкою. Остудіть.
Посмажте млинці на сковорідці. Змішайте грушу та сирну масу. В середину кожного млинця покладіть 1 ст.л начинки, розрівняйте і складіть мішечком, трубочкою, конвертиком – як вам більше подобається. Викладіть млинці на блюдо, прикрасьте за бажанням, додайте ягідний соус і подавайте.
Лимонні тонкі млинці
Для 8-10 млинців знадобиться:
- 2 яйця;
- 170 мл молока;
- 1/2 склянки борошна + 1 ст.л за необхідності;
- 20 г вершкового масла;
- 10 мл рослинної олії;
- цедра 1/2-1 лимона;
- 3 ст.л цукру;
- дрібка солі.
Просійте борошно, додайте цедру та цукор. По одному введіть яйця, додайте розтоплену вершкове масло та рослинну олію. Перемішайте і влийте тепле молоко. Замісіть тісто і залиште відпочивати на 30-40 хвилин. Посмажте млинці на розпеченій антипригарній пательні без олії. Подавайте гарячими з медом, цукром і сметаною.
Бурякові млинці
Для 10 млинців знадобиться:
- 200 мл бурякового соку;
- 200 мл молока;
- 2/3 склянки борошна;
- щіпка солі та цукру;
- 2 яйця;
- 2 ст.л оливкової олії;
- соковитискач.
Візьміть молодий буряк і вичавіть з нього сік. У мисці яйця добре перемішайте з борошном, частинами введіть молоко, а потім сік. Перемішайте до однорідності.
Додайте сіль, цукор, масло та ще раз перемішайте. Накрийте тісто плівкою та приберіть в холодильник на 30 хвилин. Спечіть млинці на пательні. Подавайте з салатом зі свіжих овочів, крем-сиром або сиром з блакитною цвіллю.
Млинці з грибами та блакитним сиром
Для 8-10 млинців знадобиться:
- 2 яйця;
- 500 мл молока;
- 1 склянка борошна;
- 2 ст.л оливкової олії;
- щіпка солі та цукру;
- 300 г печериць;
- 100 г сиру;
- 70 мл червоного сухого вина;
- 2 ст.л оливкової олії;
- 1 цибулина;
- 2 зубчики часнику;
- 1 ч.л італійських трав;
- сіль і перець до смаку;
- трохи олії для смаження.
Яйця змішайте в мисці з борошном, поступово введіть молоко, масло, сіль і цукор. Добре перемішайте до утворення однорідного млинцевого тіста та відставте на 15 хвилин. На розпеченій пательні підсмажте млинці. Цибулю й часник подрібніть, гриби дрібно наріжте.
У сотейнику розігрійте оливкову олію і припустіть цибулю та часник до м'якості. Додайте гриби, сіль і перець, вино і прянощі, і готуйте 10 хвилин, поки гриби не пустять сік, який не випарується разом із вином. Додайте до грибів подрібнений сир і перемішайте.
На млинці викладіть начинку, згорніть трубочкою або конвертиком. Трохи обсмажте отримані млинчики в невеликій кількості рослинної олії. Подавайте просто так або зі сметаною та вершками.
Пісні млинці на гречаному молоці
Для 6-8 млинців знадобиться:
- 250 мл гречаного або іншого рослинного молока;
- 1 ч.л подрібненого насіння льону;
- дрібка солі;
- 1 ч.л цукру;
- 1 ст.л рослинної олії;
- 70 г пшеничного борошна;
- 30 г гречаного борошна;
- 1/3 ч.л соди;
- 1 ст.л лимонного соку.
Введіть в борошно частинами молоко, розмішуючи віночком, щоб не утворилося грудок. Додайте всі інші інгредієнти, перемішайте та накрийте плівкою. Приберіть на 10-15-30 хвилин в прохолодне місце, щоб тісто відпочило. Посмажте на добре розігрітій пательні з антипригарним покриттям.
Млинцевий пиріг з маком і шоколадом
Для млинців:
- 3-4 ст.л борошна;
- 2 яйця;
- 160-180 мл молока;
- 1 ст.л цукру;
- дрібка солі;
- 2-3 ст.л рослинної олії;
- дрібка ванілі.
Для начинки:
- 2/3 склянки маку;
- 1/2 склянки молока;
- 1 ст.л олії;
- 1 ч.л ванілі;
- 1/3 склянки родзинок;
- 1/2 склянки горіхів;
- цедра та сік 1/2 лимона;
- 1 ч.л коньяку;
- 1/3 склянки меду.
Для соусу:
- 100 г чорного шоколаду;
- 2 ст.л вершкового масла;
- 2-3 ст.л абрикосового джему.
Всі інгредієнти млинців змішайте в мисці. Замісити однорідне тісто і залиште його відпочивати на 1 годину. Підсмажте млинці в маленькій сковорідці, кожен раз змащуючи її олією.
Для начинки залийте мак на годину окропом, потім злийте воду і подрібніть мак в блендері. Подрібніть родзинки та горіхи, змішайте з маком. У сотейнику змішайте молоко, мед і ваніль. Доведіть масу до кипіння і проваріть 5-7 хвилин, поки вона трохи не випарується. Додайте в молоко подрібнену горіхово-макову суміш і перемішайте. Додайте коньяк, цедру та сік лимона.
Жаротривку форму прокладіть пергаментом. Викладіть всі млинці стопкою, промазуючи кожен начинкою. Верхній млинець промащувати не треба. Відправте форму в розігріту до 200 ° С духовку на 5-7 хвилин. Для соусу розтопіть шоколад з вершками. Розігрійте абрикосовий джем і промажте їм пиріг. Полийте соусом пиріг і можна подавати.
Сподіваємося, що ви виберете рецепт на свій смак, і бажаємо смачної Масниці!
Автор: Едуард Насиров, гастро-експерт і фуд-стиліст, автор кулінарного блогу Happyfood