У домашньому холодильнику можна знайти практично все: м'ясо, рибу, яйця, овочі та фрукти. Про те, які продукти дійсно потрібно зберігати в холодильнику, і як це робити правильно – розповімо в нашому матеріалі.
Які продукти можна зберігати в холодильнику
Овочі та фрукти. Ці продукти краще не зберігати в холодильнику. Якщо овочі та фрукти закуплені на день-два, покладіть їх у паперові пакети окремо один від одного. Пластикові пакети теж підійдуть, але важливо, щоб продукти в них були сухими, інакше вони почнуть гнити.
Є продукти, які погано зберігаються всюди. Наприклад, томати при денному світлі починають швидко гнити, а в холодильнику – в'янути.
З урахуванням того, що практично всі сучасні холодильники тримають стабільну вологість близько 100%, у ньому томати здатні пролежати довше. Зберігати їх краще в пластиковому контейнері, окремо від інших овочів.
Кулінарний лайфхак: всі овочі та фрукти виділяють етилен, і чим плід більш стиглий, тим більше газу виділяється. Тому, якщо покласти банан, який виділяє найбільшу кількість газу, разом із недозрілим авокадо, той дозріє за 1-2 дні.
Ягоди. Їх краще зберігати в холодильнику, адже ягоди швидко пускають сік, течуть і псуються. Для зберігання використовуйте плоский контейнер або коробку, дно якої прокладіть паперовим рушником і викладіть на нього ягоди в один шар.
Зелень. Кріп, петрушку, базилік та іншу зелень краще зберігати в холодильнику в склянці з водою. Попередньо зріжте стебла на 1 см, вдягніть на листя пластиковий пакет або оберніть у вологий кухонний рушник – так зелень залишиться свіжою 3-4 дні.
Листя салату промийте холодною водою, просушіть на паперових рушниках і перекладіть у великий (це важливо!) герметичний контейнер. Так у вас буде свіжа хрустка зелень протягом мінімум тижня.
М'ясо та риба. В охолодженому вигляді ці продукти зберігаються 2-3 дні, тому якщо ви не плануєте щось з них приготувати, краще їх зберігати в морозильній камері.
Не забувайте, що заморожування та розморожування руйнує структуру клітин продуктів, через що знижується якість готового блюда. Тому краще не купувати охолоджені м'ясо або рибу про запас, а тільки за потреби.
Сири. Щоб сири в холодильнику зберігалися довше, зніміть з них вакуумне упаковання та харчову плівку.
Загорніть сир в пергамент, так він не «задихнеться» та не висохне. Пахучі сири в пергаменті покладіть в герметичний пластиковий або скляний контейнер, щоб весь холодильник не набув запаху благородного продукту. Всі м'які сири не варто зберігати тривалий час, це згубно позначається на їхній якості.
Як і що краще зберігати в морозильній камері
Якщо дозволяє площа кухні, придбайте окрему морозильну камеру, адже вона здатна на більше, ніж зберігати лід для коктейлів, пельмені та вареники.
У морозильній камері можна зберігати практично всі продукти: овочі, ягоди та фрукти, зелень і горіхи, м'ясо, рибу, хліб, зварений рис, квасолю та нут, молоко, масло й багато іншого.
Щоб продукти зберігалися довго, дотримуйтесь простих правил заморозки:
- Не морозьте багато в одному пакеті. Розкладайте продукти невеликими порціями, так вони швидше заморозяться, і збережуться їх корисні якості.
- На пакети із заморозкою наклейте стікери з датою, вони допоможуть зрозуміти, скільки продукт вже лежить в морозилці.
- Овочі та фрукти нарізайте однаковими шматочками. Це можна зробити вручну або за допомогою кухонного комбайна. Однаковий розмір гарантує однаковий ступінь заморозки, час розморожування та приготування.
- Зберігайте м'ясо, рибу та овочі на різних полицях і стежте за їх чистотою.
І смачний бонус: рецепт найніжнішого Сицилійського шоколадно-горіхового торта без борошна Torta di noci e cioccolato.
Поєднання його ніжних горіхових коржів без масла та борошна з шоколадним заварним кремом нікого не залишать байдужим.
Для торта розміром 24-26 см знадобиться:
- 150 г волоських горіхів
- 120 г цукру
- 6 яєць
- 1 ст.л коньяку
- 10 г розпушувача
- 1 ст.л сухарів
Для крему:
- 600 мл молока
- 150 г цукру
- 70 г кукурудзяного крохмалю
- 60 г какао
- 70 г гіркого шоколаду
- 250 мл збитих вершків
Міксером збийте жовтки з цукром до білого кольору, введіть подрібнені в блендері горіхи, розпушувач і коньяк.
Збийте білки з дрібкою солі до м'яких піків. Акуратно змішайте жовткову масу з білками. Форму для запікання присипте сухарями, і викладіть тісто.
Випікайте в попередньо розігрітій до 170 С духовці 40 хвилин. Готовність перевірте зубочисткою.
Повністю остудіть у формі, потім приберіть в холодильник на ніч. Вийміть, розріжте на коржі.
Для крему змішайте цукор з крохмалем і какао, влийте молоко та перемішайте до однорідності. Поставте на вогонь і варіть до загустіння. Вмішайте шоколад і остудіть. Введіть в крем збиті міксером вершки та перемішайте.
Коржі добре промажте кремом, зверху торт також покрийте кремом, прикрасьте за бажанням. Дайте годину постояти в холодильнику.
А про те, як вибрати найкращий холодильник, читайте в нашому спеціальному матеріалі.
Сподіваємося, що наш гід допоможе розібратися, як правильно зберігати продукти в холодильнику, і бажаємо приємного апетиту!
Автор: Едуард Насиров, гастро-експерт і фуд-стиліст, автор кулінарного блогу Happyfood