Каталог товарів
Київ
UA

Як в Україні святкують Колодій та рецепти смачних вареників

Багато років ми чули про Маслєніцу та пекли млинці, але то все від московітів. В Україні ще з часів Трипільської культури навесні святкували Колодій, який також мав назву Масниця чи Масляний тиждень, Сиропуст чи Сирний тиждень. Про те, що це за свято, розповімо у нашому матеріалі. Та ще й смачними рецептами вареників поділимося.

Як в Україні святкують Колодій та рецепти смачних вареників #1 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Багато років ми чули про Маслєніцу та пекли млинці, але то все від московітів. В Україні ще з часів Трипільської культури навесні святкували Колодій, який також мав назву Масниця чи Масляний тиждень, Сиропуст чи Сирний тиждень. Про те, що це за свято, розповімо у нашому матеріалі. Та ще й смачними рецептами вареників поділимося.

Що за свято – Колодій

Коло́дій – останній тиждень перед Великим Великоднім постом, за 56 днів до Великодня. Під час Коло́дію гучно та весело гуляли, багато та смачно їли, співали пісні та влаштовували різноманітні розваги. Особливо чекала це свято молодь, адже вечорниць не буде аж до вересня.

До речі, чому назва така цікава – Коло́дій? Є пояснення. Колодій – в давньоукраїнській міфології бог шлюбу, любові та злагоди. А це були останні дні, коли молоді ще можна було справляти весілля, бо під час Великого посту одружуватися не можна. Якщо ж парубок поки не використав свій шанс та не побрався – отримував жартівливе покарання від старших жінок. Вони робили, прикрашали та чіпляли до ноги чи на пояс хлопцям дерев’яну колодку, зняти яку можна було тільки за відкуп дівчатам.

Дівчата під час Колодію також ґав не ловили, а могли висловити свою симпатію. Для цього потрібно було виготовити символічну «колодку» з атласу, прикрасити її квітами та бісером, і почепити хлопцю, який сподобався, на ліву руку чи на груди, ближче до серця. Уявляєте які цікаві старовинні традиції!

В цей тиждень заборонялося їсти страви з додаванням м'яса, а ось сир та молоко було можна. Тому головною стравою свята були традиційні українські вареники з сиром, маслом та сметаною або іншими начинками. Млинці та налисники також були на столі, а ще сирники та різноманітні смаколики на основі молока, яєць та сиру.

До речі, інша назва Масляний тиждень – Масниця чи Масляний тиждень, Сирний чи Сиропусний тиждень. Кажуть, козаки раніше жартували «На Масницю навіть турки вареники їдять», а хіба ми проти?

Цього року Колодій триває з 11 до 17 березня, тож можна починати. Ми на Хотлайн хочемо підтримати цікаву традицію та приготувати смачні вареники. А цікавими рецептами ділимося з вами.

Як в Україні святкують Колодій та рецепти смачних вареників #2 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Готуємо вареники на кефірі

Традиційно вареники роблять з прісного тіста, наприклад, на кефірі. Кефір допомагає тісту трохи піднятися, робить його пухким та ніжним. Тісто на кефірі легко та швидко замішувати, воно виходить еластичним і м’яким.

Тож, для тіста беремо:

  • 300 г борошна
  • 200 мл кефіру 2,5% жирності
  • 1 чайна ложка цукру
  • ½ чайної ложки солі

Для начинки:

  • 330 г кисломолочного сиру 9%
  • 2 столові ложки цукру
  • 50 г вершкового масла для подачі

У великій мисці змішайте 300 г борошна, 1 чайну ложку цукру, ½ чайної ложки солі та 200 мл кефіру. Спочатку перемішайте все ложкою, а потім замісіть еластичне тісто. Щоб перемішувати інгредієнти було легко, радимо користуватися міксером. Залиште тісто відпочити на 20 хвилин.

Корисна порада: важливо, щоб тісто було еластичним, тож, коли ви будете його розкочувати на столі, воно має трохи стягуватися. З таким тістом вареники будуть щільними та не розлізуться в окропі у каструлі. Для начинки візьміть 330 г кисломолочного сиру 9% та 2 столові ложки цукру. На робочу поверхню нанесіть трохи борошна та розкачайте тісто у пласт товщиною 2 мм.

Поставте каструлю з водою на вогонь. Склянкою чи іншим зручним посудом зробіть з тіста кружечки. Діаметр склянки вибирайте залежно від того, які за розміром вареники ви хочете отримати. Трохи розщепіть краї отриманих кружечків, викладіть всередину начинку, заліпіть краї та сформуйте вареники.

Коли вода у каструлі вже кипить, підсоліть її та вкидайте вареники. Дочекайтеся, поки вони спливуть та після цього варіть ще 2-3 хвилини. Розтопіть на пательні 50 г вершкового масла. Готові вареники викладіть на тарілку та полийте маслом. Також готові вареники можна викладати одразу у миску з розтопленим маслом.

Як в Україні святкують Колодій та рецепти смачних вареників #3 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Готуємо вареники на парі

Вареники з тіста на кефірі можна не варити у каструлі, а готувати за допомогою водяної пари. Таке приготування робить їх пухкими та гарними.

Беремо для тіста:

  • 300 г борошна
  • 200 мл кефіру
  • 1 чайна ложка цукру
  • ½ чайної ложки солі
  • ½ чайної ложки розпушувача

Для начинки:

  • 330 г кисломолочного сиру 9%
  • 2 столові ложки цукру
  • сметана для подачі

У миску просійте 300 г борошна, додайте 1 чайну ложку цукру, ½ чайної ложки солі, ½ чайної ложки розпушувача та перемішайте.

Влийте 200 мл кефіру й замішайте м'яке тісто. Загорніть в харчову плівку і залиште на 20 хвилин. За цей час почне виділятися клейковина, завдяки якій тісто зможе розтягуватися, стане пористим, легким та м’яким.

Для начинки змішайте 330 г кисломолочного сиру 9% та 2 столові ложки цукру. Розкачайте тісто в пласт та склянкою виріжте кружечки. Наповніть кожен начинкою та акуратно защипніть.

Викладіть вареники в пароварку і готуйте приблизно 20 хвилин. Дістаньте вареники, за бажанням посипте цукром та подавайте зі сметаною.

Як в Україні святкують Колодій та рецепти смачних вареників #4 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Як ще можна приготувати тісто для вареників

Також тісто може бути приготоване іншими способами, наприклад, на воді. Для приготування такого тіста у велику миску викладіть 360 г борошна, вбийте яйце, влийте 180 мл води та додайте дрібку солі. Ретельно вимішайте тісто та залиште вистоятися протягом 10-15 хвилин.

Досвідчені ґазди можуть зробити заварне пісне тісто. Для цього у сотейник влийте 200 мл гарячої води та нагрійте до 70-80 градусів. Якщо немає градусника, орієнтуйтесь на появу пари над поверхнею води.

У миску насипте 300 г борошна, додайте гарячу воду, дрібку солі та 3 столові ложки соняшникової олії. Спочатку перемішайте все ложкою, в коли суміш трохи охолоне, замісіть тісто вручну. Зручно буде скористатися кухонною машиною чи комбайном з насадкою для тіста.

З тіста сформуйте кулю, оберніть її харчовою плівкою та залиште в холодильнику на 20-30 хвилин. Потім додайте улюблену начинку та насолоджуйтеся смачними варениками.

Як в Україні святкують Колодій та рецепти смачних вареників #5 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Бажаємо смачних вареників та вдалих кулінарних експериментів!

Як вибрати Блендери, комбайни, міксери Каструлі, ковші, сотейники
Коментарі (0)

‌Вас може зацікавити