Назва «фритюрниця» походить від французького слова «frit», означає «смажити», та це може бути що завгодно: картопля та інші овочі, м'ясо і риба, навіть заморожені продукти. Як вибрати фритюрницю, які вони бувають, секрети догляду за пристроєм і приготування їжі - про все це розповімо у нашому матеріалі.

Как выбрать фритюрницу #1 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Назва «фритюрниця» походить від французького слова «frit», означає «смажити», та це може бути що завгодно: картопля та інші овочі, м'ясо і риба, навіть заморожені продукти. Як вибрати фритюрницю, які вони бувають, секрети догляду за пристроєм і приготування їжі - про все це розповімо у нашому матеріалі.

Вибираємо тип фритюрниці: звичайна чи аеро

Звичайна фритюрниця - велика чаша з вбудованим нагрівальним елементом, сітчастий кошик для завантаження продукту та верхня кришка з віконцем.

Вона рівномірно обсмажує продукти, завдяки простоті конструкції служить довго, а коштує недорого.

Однак мінуси є: приготовлена їжа, яка постійно обсмажується в олії, досить калорійна. Крім того, за правилами приготування, олію у фритюрниці потрібно міняти після кожного обсмаження, а це недешево.

Аерофрітюрниця - симбіоз фритюрниці та вентилятора, частково схожа на аерогриль.

У аерофрітюрницях їжа обсмажується не в олії, а в потоці гарячого повітря з температурою 60-240 градусів (в залежності від моделі), який нагрівається спеціальним ТЕНом і роздувається вентилятором.

Щоб отримати смачну хрустку скоринку знадобиться тільки одна ложка олії. Продукт виходить просмаженим і смачним, а калорійність та витрати олії зовсім невеликі.

У аерофрітюрниці можна готувати картоплю та інші овочі, обсмажувати м'ясо й нагетси, сушити фрукти, в деяких моделях навіть випікати просте печиво.

Плюс, який оцінять домогосподарки: робочі елементи аерофрітюрниці зазвичай знімні та їх зручно мити в посудомийній машині.

Как выбрать фритюрницу #2 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Зовнішня простота аерофрітюрниці Philips 9621/9 оманлива: у моделі є регулятор потужності та таймер, знімний контейнер можна мити в посудомийній машині

Однак аерофрітюрниці досить дорого коштують, в цьому винен невеликий асортимент товарів, випуск яких освоїли лише топові бренди.

На приготування їжі потрібен час. Залежно від кількості продуктів та обраної температури, доведеться чекати півгодини. Це незручно, якщо в гостях компанія друзів або у вас велика родина.

Що робити? Вибирати більш потужну та містку фритюрницю!

Вибираємо об'єм чаші та потужність пристрою

У фритюрницях обов'язково слід розділяти об'єм чаші для олії (рахується в літрах) та розмір сітки-кошика, в якій розташовуються продукти (рахується в кілограмах) - це різні величини.

Об'єм чаші завжди більше: мінімум 1 літр, максимум близько 3-х літрів або навіть трохи більше. Найпопулярніші моделі з об'ємом чаші близько 1,5-2,5 літра.

Співвідношення ваги продукту до об'єму чаші зазвичай розраховується з коефіцієнтом 1,3-1,5-2. Це означає, що фритюрниця з чашею 1,5-2 л може обсмажувати продукти вагою близько 1 кг, а модель з чашею 3-3,5 л впорається з 1,5 до 2,5 кг продуктів.

Важливо: заморожені продукти спочатку розморожуються, а потім починають готуватися. У цей час вони сильно вбирають в себе олію, через що стають важчими та більш об'ємними.

Тож враховуйте об'єм, який займає продукт при зануренні в чашу з олією. Якщо вона буде заповнена вщерть, то олія просто проллється на стіл (добре, якщо не на руки - обережно!).

Зверніть увагу на пропорції робочої потужності фритюрниці, об'єму чаші та ваги готового продукту. На кожні 1-1,5 л олії та 800-1000 г продукту має припадати 800-1000 Вт потужності нагрівального елементу.

Тоді фритюрниця готуватиме їжу досить швидко, а запас потужності для сильного нагріву олії буде до 240-260 градусів.

Важливий нюанс: потужність фритюрниці обмежує звичайна побутова розетка. Розрахунок простий - близько 2000 Вт для старих будинків і розеток без заземлення, близько 2600-3500 Вт для нових будинків і розеток із заземленням, де максимальна сила струму сягає 12-16 ампер.

Вибираєте велику фритюрницю з малою потужністю, щоб не перевантажувати розетку та проводку? Приготуйтеся, що чекати, поки приготується їжа, доведеться довго, або фритюрниця не зможе прогріти олію до максимально можливої температури.

Как выбрать фритюрницу #3 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Тож формула усередненої фритюрниці така: об'єм чаші 1,8-2 л, можливість готувати 1-1,5 кг їжі, потужність 1 500-2 500 Вт. Приклад - популярна фритюрниця Tefal Uno M FF133D10

Потужність можна регулювати - від цього залежить температура олії та умови приготування продукту.

Бажано, щоб регулювання потужності олії було плавним - так можна більш точно підібрати потрібну температуру для обсмажування їжі.

У недорогих фритюрницях зустрічається ступеневе регулювання з 2-3 режимами роботи: часом можна «промахнуться» з температурою та олія буде або ледь теплою, або занадто гарячою.

Краще вибирати моделі з сенсорним/кнопковим керуванням. Так можна отримати максимально плавне регулювання потужності та температури олії. Механічні перемикачі та регулятори рано чи пізно заб'ються жировими накладеннями так, що їх буде складно вичистити та вимити.

Важливі дрібниці

Таймер підкаже, коли їжа приготувалася. Хоча відключиться подача електроенергії до нагрівального елементу, олія залишиться гарячою, і як і раніше буде підсмажувати продукт.

Важливий нюанс: фритюрниця з таймером може нагадати і привернути до себе увагу, але сигнал таймера не дає моментального закінчення процесу обсмажування їжі.

Вибирайте фритюрницю зі знімною чашею, її набагато легше вимити. Крім того, що основний корпус фритюрниці більший за розміром і мити її незручно, а якщо вода потрапить всередину приладу, почнеться корозія елементів електричного кола.

Вікно в кришці фритюрниці допоможе спостерігати за приготування їжі без ризику обпектися гарячою олією.

Как выбрать фритюрницу #4 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

VIMAR VAF 375 - оригінальна аерофрітюрниця з таймером, ЖК-дисплеєм і антипригарним покриттям чаші

Фільтр від запаху буває знімний або змінний. Перший потрібно періодично знімати, очищати та промивати, що непросто. Але він допомагає зберегти гроші на експлуатації приладу: один раз купив і користуєшся.

Для фритюрниці зі знімним фільтром потрібно періодично купувати та встановлювати нові фільтри. Це додаткові витрати, зате не потрібно нічого мити і чистити.

До антипригарного покриття чаші не пригорають частинки їжі, майже не липне олія, і в догляді така фритюрниця помітно простіша. Зустрічаються емальовані чаші - вони дешевші, але гірше в експлуатації.

Особливості ТЕНів

Бувають моделі з вбудованим і відкритим ТЕНом. Вбудований ТЕН - більш дороге та складне рішення, але фритюрницю можна використовувати з мінімальною кількістю олії. Такі моделі легше мити - фактично дно фритюрниці це один суцільний гладкий диск.

Відкритий ТЕН схожий на кип'ятильник, який гріє олію: це простіше та дешевше рішення. Такі фритюрниці мити складніше, а для роботи їм необхідний мінімальний рівень олії - вона повинна повністю покривати ТЕН.

Обираючи фритюрницю, звертайте увагу на моделі з системою «холодне дно». Це особливий прошарок між ТЕНом і дном чаші, де температура помітно знижується. Ця система допомагає знизити ризик утворення жирових відкладень або пригорілих залишків їжі.

Как выбрать фритюрницу #5 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

У недорогої фритюрниці Clatronic FFR 2916 багато корисних і зручних функцій: регулювання потужності та температури, оглядове вікно, захист від бризок і фільтр проти запаху

Корисні поради щодо використання

Часто міняйте олію у фритюрниці, не чекайте, поки вона помутніє або з'явиться неприємний запах. Стара олія дає осад на чаші, а їжа просочується шкідливими речовинами. Міняти олію важливо повністю, а не доливати свіжу до вже використаної.

Додавайте сіль, перець і приправи вже до готового блюда, інакше все розчиниться в олії та швидше її забруднить, а ось смак їжі навряд чи зміниться в кращу сторону.

Щоб отримати максимально смачну і просмажену картоплю, нарізайте її однаковими скибочками. Так вони обсмажаться рівномірно, за однаковий проміжок часу.

Щоб прибрати крохмаль з картоплі, після нарізки промийте її водою і промокніть паперовими серветками. Після цього закладайте картоплю у фритюрницю для обсмажування.

Якщо в чаші фритюрниці з'явився наліт, замочіть її на 3-4 години у воді із засобом від жиру. Важливо робити це кожен раз після використання, інакше наліт буде ще сильніше «прикипати» до поверхні, а олія з-за цього недостатньо прогріється.

Сподіваємося, наші поради допоможуть вам підібрати ідеальну фритюрницю, яка порадує смачними стравами. Вдалого вибору з hotline.ua!

Автор: Роман Мельниченко