Каталог товарів
Київ
UA

Як вибрати пароварку

Хочете харчуватися смачно і корисно, а ще бути стрункими та здоровими? Готуйте в пароварці! Якщо цього приладу ще немає на вашій кухні, в цьому матеріалі ми розповімо, як вибрати оптимальну модель на будь-який смак і бюджет.

Как выбрать пароварку #1 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Хочете харчуватися смачно та корисно, а ще бути стрункими та здоровими? Готуйте в пароварці! Якщо цього приладу ще немає на вашій кухні, в цьому матеріалі ми розповімо, як вибрати оптимальну модель на будь-який смак і бюджет.

Навіщо потрібна пароварка

Приготування страв за допомогою пари відрізняється від інших способів термічної обробки – варіння та смаження. В пароварці продукти готуються на водяній бані, а не покриті рідиною повністю, як у звичайній каструлі. Так вони зберігають більше корисних речовин, свій природний колір і консистенцію.

В основі пароварки є спеціальна ємність для води, яку нагріває до кипіння нагрівальний елемент. Утворюється пара, конденсат стікає в ємність з киплячою водою, змішується з нею та знову кипить. Виходить мініверсія колообігу води в природі, завдяки якому й готується страва.

Оскільки вологість всередині пароварки 100%, продукти не втрачають свій сік, залишаються м'якими та смачними. Бонус для прибічників здорового харчування – щоб приготувати їжу в пароварці непотрібні жир або олія.

Важливий нюанс: завжди заливайте в пароварку м'яку, фільтровану або питну воду. Солі кальцію та магнію з жорсткої води при кипінні переходять в пару. Стінки пароварки вкриваються вапняним нальотом і псують смак продуктів.

Як вибрати пароварку #2 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

Вибираємо тип керування пароварки

Керування у пароварок буває механічне та електронне. Механічне керування надійніше, фактично це простий пружинний таймер з вимикачем. Працювати з такою пароваркою швидко, просто та зручно.

У моделей з електронним керуванням є дисплей, на якому зазначається вибраний режим. Вони працюють точно та не «цокають», в них немає годинникового механізму механічних моделей. У таких пароварок є додаткові функції, наприклад, старту через певний час або підтримка готового блюда теплим.

id-11105132

Крім додаткових функцій електронне керування не дає особливих переваг.

Під час приготування їжі в пароварці задається тільки один параметр – час роботи нагрівального елементу.

Його температура підтримується автоматично: поки вода є, вона кипить при 100°С.

Как выбрать пароварку #3 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

У пароварки Russell Hobbs 23560-56 електронний тип керування та цифровий таймер. У моделі 3 місткі чаші з міцного безпечного пластику об'ємом 10,5 л, є функції відстроченого старту та швидкої пари

Вибираємо потужність пароварки

Більшість пароварок споживають менш як 1000 Вт, тому не стануть тягарем для сімейного бюджету. Теоретично чим більша потужність, тим швидше має приготуватися продукт. На практиці це не зовсім так.

1. Важливі об'єм чаш і води, що випаровується. Наприклад, маленька пароварка з дволітровою чашею та потужністю 800 Вт може впоратися із завданням швидше, ніж її тисячоватна «колега» з трилітровою чашею.

2. Результат багато в чому залежить від якості конструкції та матеріалів, які використовує виробник.

3. Продукти приготуються швидше, якщо між ними будуть достатні проміжки для циркуляції пари. Враховуйте, що в чашу вміщується не так багато інгредієнтів, як здається на перший погляд, тому краще вибирати пароварку з більшим об'ємом.

id-771485

Корисна порада: щоб скоротити загальний час термообробки продуктів, вибирайте моделі з функцією прискореного утворення пари.

Вона може називатися по-різному, від нехитрого «швидка пара» до vitamin+, але суть одна – швидше подати пару до чаші.

Как выбрать пароварку #4 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

У пароварки Tefal VC1401 потужність 900 Вт, є функція автоматичного вимкнення, чаша для круп, слот для варіння яєць і лотки для збору конденсату

Вибираємо чаші в пароварці

Пароварки відрізняються кількістю чаш в комплекті. Найчастіше їх буває дві або три об'ємом 1,5-3,5 л. Логіка проста: більше чаш – більше різних страв одночасно можна приготувати. Ідеально, якщо чаші пароварки можна скласти одна в одну. Тоді під час зберігання пристрій займатиме менше місця. Зручно, якщо чаші пароварки однакового діаметра. Тоді верхню та нижню чашу можна поміняти місцями, якщо нижнє блюдо приготувалося раніше. Але є ще кілька важливих параметрів.

Конструкція. Залежно від розміщення чаш над парогенератором, моделі умовно діляться на вертикальні та комбіновані. У вертикальних пароварках всі чаші встановлюються одна на одну. Конструкція виходить досить високою, але саме у таких пароварок максимальна ємність. У деяких вертикальних моделях ґратчасті піддони в чашах знімні, тоді з двох-трьох можна зібрати одну ємність великого об'єму, щоб приготувати м'ясо або рибу одним шматком.

У комбінованих пароварках чаші розташовуються поруч або верхня стоїть на двох нижніх. Такі моделі нижчі за вертикальні, але ширше – їм потрібно більше площі на робочій поверхні, також вони практично не складаються.

Матеріал.Чаші пароварки можуть бути скляними, пластиковими або сталевими. Пластикові легше, їх зручно знімати та мити, але якщо пластик тонкий, він може подряпатися або тріснути. Скляні й сталеві чаші краще утримують тепло. Зручно, якщо чаші будуть прозорими, тоді можна крізь стінки спостерігати, як готується страва.

Додаткові ємності. Крім основних чаш іноді пароварки комплектуються додатковими ємностями. Частіше за все це чаша для круп з термостійкого пластику об'ємом 0,7-2 л. У ній можна готувати будь-які каші, а також супи, омлети, запіканки, м'ясо та рибу у власному соку. Добре, якщо у вибраній пароварці буде поглиблення для варіння яєць. Тоді вони в процесі приготування не кататимуться всередині чаші та не розіб'ються.

Піддони. Виробники деяких моделей гарантують, що запахи продуктів не змішуватимуться, якщо одночасно готувати кілька страв. У моделей з такою функцією у кожної чаші свій піддон для збору конденсату, а також окремі нагрівачі з індивідуальним налаштуванням часу роботи. Хоча рибу та кекси все ж краще готувати окремо.

Середня висота піддона в пароварці 1,5-2,5 см. Зверніть увагу, якщо піддон занадто маленький, воду доведеться зливати часто, інакше вона переливатиметься та потраплятиме на нагрівальний елемент. Вибирайте моделі з ручками на піддонах – це допоможе не обпекти пальці, зливаючи конденсат. Ще краще, якщо ручки опуклі та виконані з матеріалу, який не нагрівається.

id-741784

Важливий нюанс: якщо в пароварці один піддон, в нього стікає конденсат пари та сік з усіх продуктів, які готуються в чашах, і нижні продукти будуть просякнуті соком верхніх.

Враховуйте цей аспект при завантаженні, а краще вибирайте моделі з окремими піддонами для кожної чаші.

Как выбрать пароварку #5 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

У пароварки Adler AD 633 3 контейнери загальною ємністю 9 л, є чаша для круп і поглиблення для яєць

Вибираємо корисні функції пароварки

Функція відстроченого старту дозволяє запрограмувати час початку приготування. З її допомогою ви можете отримати готову страву, наприклад, до сніданку або до моменту повернення з роботи. До речі, з погляду кулінарії відкладений старт в пароварці реалізований правильно. Продукти не контактують з рідиною до початку процесу, тоді як в мультиварці та хлібопічках всі інгредієнти змішуються в момент закладки.

Функція підтримки готової страви теплою зручна, якщо щось затримало трапезу – їжа не охолоне до моменту подачі на стіл. Також багато господинь використовують цей режим як підігрів вже готового блюда, що покращує смакові якості каш, м'яса і твердих овочів.

Функція автоматичного приготування – набір встановлених значень часу роботи. З її допомогою непотрібно буде вводити значення часу, наприклад, «30 хвилин», досить вибрати програму «Риба». Це особливо зручно в моделях, де час зростає щохвилини і досить повільно. Дуже добре, якщо задану програму можна коригувати, тоді не доведеться ставити додатковий таймер і вимикати прилад вручну.

Функція автоматичного вимкнення допоможе підстрахуватися від ламання або навіть пожежі, якщо випадково недолили в пароварку воду або вона википіла під час конвеєрного приготування кількох страв. Хоча при розробці пароварок інженери проєктують ємність для води так, щоб нагрівач не працював без води, ця функція врятує від неприємних несподіванок. Зверніть увагу, щоб у вибрану пароварку можна було доливати воду під час приготування. Зазвичай на боці приладу для цього є отвір з носиком або порожнисті ручки чаші.

id-24408782

Якщо в пароварці немає можливості доливати воду під час приготування, процес доведеться перервати, зняти всі кошики, додати рідину і розставити все по місцях.

Деякі пароварки подають звуковий сигнал, коли рівень води падає нижче мінімального, і у всіх є візуальний індикатор, найчастіше – це отвір в резервуарі, закритий прозорим пластиком.

Как выбрать пароварку #6 - фото в блоге (гиде покупателя) hotline.ua

У пароварки Ufesa CV4000 Vaporino потужність 800 Вт, механічне керування, таймер на 60 хв, корпус з нержавіючої сталі, три пластикові чаші, є індикатор рівня води та функція зовнішнього доливання води

Кулінарні підказки: крім звичних функцій в пароварці можна розігрівати та розморожувати продукти. Холодне блюдо з м'яса, розігріте в пароварці, на смак стане як свіжоприготовлене – соковите та смачне. Продукти, розморожені в пароварці, зберігають вологість і не пересихають, як після розморожування в мікрохвильовій печі. Також в пароварці зручно стерилізувати дитячий посуд і банки для консервування.

Сподіваємося, що наш гід покупця допоможе вам вибрати потрібну модель пароварки, і бажаємо вдалих покупок з Хотлайн!

Автор: Юрій Шепелєв

Як вибрати Пароварки
Коментарі (0)

‌Вас може зацікавити