Термос стане в пригоді дома чи на роботі, коли зненацька вимкнули світло, під час далекої дороги в потягу чи за кермом, допоможе не мерзнути на вулиці. Про всі секрети вибору термоса розповідаємо у нашому матеріалі.
Вибираємо тип термоса
Класичний термос – це сталевий циліндр, зазвичай із зовнішнім оздобленням «під полірований метал», покритий нековзним полімером або фарбою, зверху пробка та кришка. Головна особливість класичного термоса – у його конструкції. Всередині моделі встановлена колба, куди заливається рідина, а між колбою та внутрішньою поверхнею корпусу відкачано повітря та створено вакуум-теплоізолятор. А чим меншим буде отвір під пробку – тим повільніше остигатиме рідина в термосі.
Дитячі термоси – невеликі, до 0,5 л, моделі яскравих кольорів з малюнками улюблених мультиплікаційних героїв. Вибирайте дитячі термоси з колбою зі сталі – щоб не розбився, якщо впаде, і широким горлом. Добре, якщо у моделі будуть ручки, щоб дитині було легше її тримати. Ручки можуть кріпитись як на сам термос, так і на чохол.
Термос для їжі має велику кришку та широкий отвір, крізь який зручно діставати страву ложкою або виделкою. Такі моделі не обов'язково циліндричні, часто бувають прямокутні, а в комплекті є додаткові контейнери. Термос для їжі не так добре утримує тепло, як класичний. Нерідко всередині нього замість вакуумної ізоляції встановлена теплоізолювальна прокладка з пористого матеріалу – пінопласту або поролону.
Вона непогано затримує тепло, але в такому термосі їжа залишається гарячою 1-5 годин, а не 10-12, як у класичному термосі для рідини.
Корисна порада: їжа залишиться гарячою максимально довго, якщо в ній буде рідина. Ідеальний вміст термоса для їжі – суп-пюре. Каші та гарніри довше залишаться теплими, якщо зверху залити їх гарячою підливою.
Термос для їжі Esbit Food jug 1.0 л FJ1000ML чудово тримає як тепло, так і холод. У нього корпус та колба зі зносостійкої нержавіючої сталі, а кришку можна використовувати як тарілку
Вибираємо термокружку
Термокружка – популярне осінньо-зимове рішення, компактне (0,5-0,7 л), зручне, завжди під рукою.
Термокружки бувають двох видів:
- з подвійними стінками із вакуумом між ними, як у класичних термосів;
- з теплоізолювальною прокладкою, як у більшості харчових термосів.
Зовнішній бік – метал або полімерне покриття, наприклад, прогумований пластик.
Рідина в термокухлі залишається досить гарячою протягом 2-4 годин – вистачить в дорозі, на вечірніх «посиденьках» біля багаття, або просто на роботі зранку. Під час вибору термокружки, приділіть увагу її кришці. Найпростіше рішення – кришка з отвором, який закривається зсувною панелькою. На жаль, такі моделі не герметичні, якщо кухоль нахилиться або впаде, напій може витекти.
Краще купувати термокружки у яких кришка з «дверцями», що відкидаються, і носиком у вигляді гачка для зачеплення за краї. Добре, якщо у кришки будуть гумові ущільнювачі: по колу на стику з кухлем та біля отвору, що закривається дверцятами. Такі термокружки навіть перевернувшись не проллють ані краплі рідини.
Варіації на тему термокружок – смартчашки та термопляшки. Смартчашки – чудовий подарунок для гаджетомана та людини, яка дбає про своє здоров'я. Такі моделі не просто зберігають температуру напою. За допомогою Bluetooth смарткухоль синхронізується зі смартфоном, розраховує кількість води, необхідної на день, об'єм вже випитої рідини, її температуру, а також нагадає про необхідність випити ще порцію води.
Термопляшка – зручне рішення для прогулянок і на кожен день, невеликі моделі об'ємом 0,5 л з герметичною пробкою, яка легко загвинчується.
Виготовлені з нержавіючої сталі, вони тримають не лише тепло, а й холод, якщо всередину пляшки разом із напоєм додати кубики льоду.
Термокружка Stanley Everyday зберігає тепло 1,5 годин. Об'єм моделі 0,3 л. Внутрішня колба та корпус виготовлені з нержавіючої сталі
Вибираємо термоси з особливими функціями
У помпових термосів спеціальна кришка-носик і кнопка, при натисканні на яку насос викачує порцію рідини з термоса та подає до носика, щоб налити в чашку. Це зручно – жодних зайвих маніпуляцій, лише одне натискання кнопки. Ось тільки кришка-носик не така герметична, як звичайна: у неї багато щілин крізь які може прокопувати рідина, йти тепло, а з часом, коли пересохнуть з'єднання, з'являться течі. У помпових термосів зазвичай досить великий об'єм, вони стануть у пригоді для стаціонарного використання в офісі або невеликому кафе, на масових вуличних заходах – ярмарок, розпродаж, свята.
Термос-диспенсер – велика ємність, яка збереже температуру вмісту до 12 годин. Має кран-диспенсер, щоб наливати гарячу рідину. Зручний формат для тих, хто проводить заходи із частуваннями – 10-15 літрів ароматного чаю чи кави завжди буде під рукою.
Чайник-термос або чайник-термопот – мікс чайника та термоса. У таких моделей є нагрівальний елемент, термоізоляція корпусу, а нерідко система контролю температури води з автоматичним включенням. У таких моделях є нагрівальний елемент, термоізоляція корпусу, а здебільшого ще й система контролю температури води з автоматичним включенням. Термос-чайник вміє сам кип'ятити воду та підтримувати її гарячою протягом 24 годин.
Корисні об'єми: на прогулянці одному-двом людям цілком вистачить компактного термоса об'ємом 0,5-0,7 л.
А для подорожі компанією або тривалої поїздки краще вибирати великі термоси об'ємом від 1-1,5 л і більше.
У термоса-чайника Ringel Break Time 800 мл корпус та колба з нержавіючої сталі, кришка з клапаном. Модель зберігає тепло та холод до 12 годин
Вибираємо матеріал колби
Термос з будь-якою колбою добре утримує тепло, якщо має цілий корпус і вакуум усередині. Якщо термос падає та корпус пошкоджується, в нього проникає повітря й втрачається вакуум – головний інструмент теплоізоляції.
При падінні скляна колба може розбитися та вміст термоса опиниться в сумці, на документах, речах та гаманці. Модель зі сталевою колбою виграє – вакуум зникне, термос перестане зберігати тепло, але рідина не виллється.
Але в скляній колбі можна зберігати продукти із підвищеною кислотністю, наприклад, готувати йогурти. А в термосах зі сталевою колбою такі продукти можуть вступати в хімічну реакцію, і йогурт буде зі смаком сталі та/або пошкодиться покриття колби. Також термос із колбою з нержавіючої сталі складно мити. Усередині залишаються сліди від чаю та трав, запахи, і можна отримати чай з ароматом кави.
У пластикових колб всередині є дзеркальне напилення, завдяки чому у них непогані теплоізоляційні властивості. Але такі моделі недовговічні. Через постійну зміну температури деформується як сам пластик, так і його напилення, через що він перестає тримати тепло, а у вміст термоса починають надходити токсини.
Єдиний плюс термосів і термокухлів з пластиковими колбами – ціна. Але це той випадок, коли краще не економити, особливо якщо вибираєте модель, якою користуватиметеся довго та регулярно.
У термоса Tramp TRC-030-olive колба з нержавіючої сталі, сталева та пластикова чашки та пробка, що загвинчується, й відмінно зберігає температуру рідини
Вибираємо матеріал корпусу
Вибирайте моделі з нержавіючої сталі: вони витримують удари та падіння, універсальні та прості у виробництві. Тримати такі термоси в руках не гаряче, до того ж на них нерідко роблять спеціальні рельєфні прогумовані накладки, щоб ємність не випала з рук.
Термоси із пластиковим корпусом продаються рідше, вони гірше тримають тепло та погано переносять падіння.
Але іноді це може бути модель зі сталевим корпусом та додатковим полімерним зовнішнім покриттям, яке працює не тільки як ще один шар теплоізоляції, а й дозволяє надійно тримати термос навіть мокрими руками.
У термоса Stanley Adventure Polar корпус та колба виготовлені з ударостійкої нержавіючої сталі, яка підтримує температуру продукту 24 години, об'єм 1 л, вага 730 г
Вибираємо пробку
Пробка-затичка – праматір всіх сучасних пробок. Зазвичай вона досить велика, зроблена з коркового дерева, без насічок, туго вставляється і закриває шийку термоса. Моделі з такою пробкою випускають досить рідко, користуватися ними не дуже зручно.
Найпопулярніший формат – кнопка-клапан. З нею все просто: відкручувати не треба, а просто натиснути зверху – і рідина поллється у склянку. А ось пробку, що загвинчується, доведеться відкрутити повністю, щоб налити гарячий чай. Незручно, і тепло з таких термосів йде швидше.
Інженери знайшли вихід і нанесли на пробки пунктирне різьблення та спеціальні жолобки для зливу рідини. Трохи відкручуємо пробку і по жолобках рідина виливається з двох сторін.
Важливий нюанс: повний термос зі скляною колбою та звичайною пробкою не варто носити та зберігати горизонтально. Колба та пробка можуть перекоситися, між ними з'явиться щілина та рідина протече. Сучасніші термоси з металевою колбою та гумовопластиковою пробкою-клапаном таких експериментів зазвичай не бояться.
Як перевірити якість термоса
Є три простих способи перевірити якість купленого термоса.
Гаряча вода. Залийте гарячу воду в термос і зачекайте 5-10 хвилин. Зовнішній корпус гріється? Отже, порушена герметичність та вакуумна ізоляція, тепло з термоса йтиме, а рідина охолоджуватиметься.
Тепер перевірте термос усередині – заповніть окропом, залишивши між поверхнею води та пробкою 1 см, закрийте та залиште на кілька годин. Якщо в інструкції зазначено, що термос повинен зберігати температуру 8 годин, перевірте її через цей проміжок часу – у якісному термосі буде гарячий чай.
І пам'ятайте, що чим більше напою налито в термос, тим довше він залишиться гарячим. Якщо заповніть ємність лише наполовину – незабаром вийде напівтепла рідина.
Найкраще тримають тепло термоси з вузьким горлом, адже саме через неї губиться найбільше тепла.
Шейкер. Візьміть термос до рук і потрясіть його. Чути торохтіння чи глухі удари? Колба термоса погано закріплена усередині корпусу. У майбутньому вона ще більше розхитається, у ній з'являться тріщини, щілини біля пробки, і це остаточно виведе термос із ладу.
Запах. Понюхайте термос усередині. Ще на складі термос зі сталевою колбою нерідко вбирає запахи гуми та пластику, які добре відчуваються. Якщо згодом подібний запах вимивається та більше не з'являється – термосом можна користуватися.
Запах залишився навіть через 5-10 разів використання? Щось його виділяє, найчастіше це пробка, і тоді термос не дуже високої якості.
У термоса Thermos TH 2520 Work стильний дизайн і надійна конструкцію. Корпус, колба та кришка-чашка з нержавіючої сталі, ретельно продумана теплоізоляція зберігає температуру гарячих та холодних напоїв до 24 годин. Об'єм моделі 1,2 л, є прогумована ручка для зручного перенесення
Сподіваємось, що наш гід покупця допоможе вибрати хороший термос, та бажаємо вдалих покупок з Хотлайн!
Автор: Роман Мельниченко